Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:32, 28. 1. 2013.

| Kultura

Medijana zatvorena do septembra

Autor:Maja MicićIzvor:Južne vesti
f
foto: politika.rs

Turisti koji u dođu u Niš u godini kada se obeležava jubilej Milanskog edikta neće moći da obiđu Medijanu do septembra jer počinju radovi pa će tokom leta nalazište biti zatvoreno.

Na Arheološkom nalazištu Medijana u toku ove nedelje počeće radovi na vili sa peristilom kao i izgradnji zaštitne konstrukcije nad njom.

- Radovi se sastoje od sanacije i konzervatorsko-restauratorskih  radova na zgradi muzeja i izgradnji zaštitne konstrukcije - kaže Elena Vasić Petrović, direktor Zavoda za zaštitu spomenika u Nišu.

Prema njenim rečima, za prvu fazu radova, odnosno izgradnju zaštitne konstrukcije obezbeđen je novac, a u toku je javna nabavka i izbor izvođača, pa se očekuje da odmah nakon toga krenu radovi.

- Za drugu fazu i završnu prezentaciju vile očekujemo odobrenje sredstava od Vlade Republike Srbije - kaže Vasić Petrović.

Direktor Narodnog muzeja Slaviša Popović kaže da je ovo veliki dobitak za turizam Niša, za Muzej i Grad.

- Ovaj kapitalni objekat omogućiće prezentaciju vile sa peristilom i terme “na pravi način” i preko 1.000 m2 mozaika sa odgovarajućim stazama, kao i novu postavku u Muzeju na Medijani - kaže Popović.

On dodaje da će radovi omogućiti da vila sa peristilom i Medijana na ovaj način pokažu svo bogatstvo koje je do sada bilo sakriveno.

Sve ovo turistima, kao i Nišlijama biće dostupno tek krajem leta, a do tada će zainteresovani osnovne informacije o Medijani moći da dobiju na info pultu ovog Arheološkog nalazišta, koji će, kako kažu, raditi.


Za planirane radove potrebno je, kako kažu, nešto više od 163 milona dinara, dok je trenutno na raspolaganju oko 27 ali se očekuje će dodatni novac biti obezbeđen.

- Novac za prvu fazu radova obezbeđen je od stane Ministarstva za kulturu republike Srbije i na raspolaganju nam je - rekao je Popović.

Direktor Narodnog muzeja Slaviša Popović objašnjava da su sredstva za radove na Medijani planirana programom za obeležavanje Milanskog edikta pa se očekuje da neće biti problema što se tiče obezbeđivanja novca.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • simonida fox

    09:41 // 31. 1. 2013.

    A ciji ste Vi advokat igrom slucaja?

  • Mika

    06:53 // 31. 1. 2013.

    Ima li kraja ljudskoj gluposti u Nisu i u Srbiji?

  • simonida fox

    18:32 // 30. 1. 2013.

    A Vi ste advokat igrom slučaja?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: