Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:04, 4. 9. 2015.

| Kultura

Ministarstvo: Ništa ne dugujemo “Nišvilu”

Autor:M. VučićIzvor:Južne vesti
490x370-490x370-nisvil2015.jpg
Nastavljaju se prepucavanja između "Nišvila" i Ministarstva kulture; foto: Vanja Keser

Nakon što je "Nišvil" pozvao Ministarstvo kulture da im uplati obećanih 3 miliona iz 2013. godine, iz Ministarstva poručuju da je odluka o dodeli para bila nezakonita, da ništa ne duguju niškom festivalu i da novac neće uplatiti.

Iako je “Nišvil” 2013. godine odbijen na konkursu za dodelu para, nekoliko meseci nakon toga mu je odlukom tadašnjeg ministra Bratislava Petkovića dodeljeno 3 miliona.

Međutim, decembra je tada novoizabrani ministar Tasovac doneo rešenje o ponišenju te odluke, jer, kako je stajalo u obrazloženju, Nišvil ne ispunjava određene kriterijume.

Ta odluka koju je potpisao ministar Petković doneta je nezakonit način i zbog toga je poništena. Petković je iskoristio diskreciono pravo i pokušao da dodeli sredstva festivalu bez ikakve prateće dokumentacije i prethodno obezbeđenih sredstava, i bez uzimanja u obzir činjenice da je “Nišvil” odbijen na konkursu - navode iz Ministarstva kulture u odgovoru “Južnim vestima”.

Direktor “Nišvila” Ivan Blagojević kaže da je ovo obrazloženje skandalozno jer je, napominje, isto to diskreciono pravo iskoristio i sam Tasovac kada je ove godine dodelio sredstva “Beogradskom festivalu igre” i “Kustendorfu”.

Zna se šta je diskreciono pravo svakog ministra - da reaguje kada se primeti neka nepravda, kao što je Petković primetio. Zašto je zakonito kada Tasovac iskoristi to pravo, a ne i kada ga Petković iskoristi - kaže Blagojević.


Blagojević: Presavićemo tabak i tužiti ih

800x600-490x370-Ivan-Blagojevic-1 Direktor "Nišvila" Ivan Blagojević; foto: JVZato što “Nišvil” nije dobio novac na konkursu nego upravo diskrecionim pravom, Blagojević kaže da je te godine novac trebalo da legne na račun Grada, a ne direktno festivalu. Iz tog razloga, on smatra da je Ministarstvo u obavezi da pisano obavesti Grad o tome da neće uplatiti novac kako bi Grad mogao da pokrene upravni spor.

Grad treba da se umeša i da zatraži tu odluku o poništenju da bi mogao da pokrene upravni spor, da mi ne bismo plaćali tu taksu. U svakom slučaju, mi smo zainteresovana strana u sporu, imamo prava da ih tužimo, i to ćemo i učiniti - kaže on.

Međutim, u Ministarstvu tvrde da nisu u zakonskoj obavezi da Odluku o poništavanju Petkovićeve odluke dostave Gradu.

Organizator "Nišvila" Odluku o poništavanju odluke dobio je kao građanin odnosno zainteresovano lice, na osnovu obraćanja Ministarstvu i radi upoznavanja sa informacijom. Ministarstvo nije imalo zakonsku obavezu da proceduralnim putem obavesti Grad - kažu u ovoj instituciji.

Blagojević smatra da je ovo obrazloženje u najmanju ruku čudno.

Tih 3 miliona je trebalo da uplate Gradu, a on nama, tako da mi je neshvaljivo da kažu da nemaju obavezu da obaveste Grad o tome da neće uplatiti novac. Onda izgleda da mogu da poništavaju štagod im padne na um - smatra Blagojević.

On dodaje da imaju preporuku zaštitnika građana Saše Jankovića da tuže Ministarstvo, i da će to svakako i učiniti do decembra 2016. godine kada je krajnji rok za podnošenje tužbe.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Čudilo

    10:20 // 5. 9. 2015.

    A što na ovu temu ćute ostali niški poslanici?Što se ne oglase i u javnosti i u parlamentu i zatraže od Vučića da konačno zaustavi ovu samovolju ministra Tasovca?Niš mora svim snagama da brani Nišvil jer je to gradski i srpski, a ne samo Blagojevićev brende!

  • shaft

    23:46 // 4. 9. 2015.

    Tuziti,nego sta!Samo tako mozes pobediti azdaju kakva je administracija!

  • Dejan Rajcic

    22:21 // 4. 9. 2015.

    Nakon one famozne sednice skupstinskog Odbora za kulturu i informisanje, nakon zestoke kritike koju je pretrpeo sa moje strane, ministar Petkovic je JAVNO obecao da ce ispraviti ocitu gresku Komisije za dodelu sredstava. Blagojevicu, tuzi!!! Ja cu biti svedok na sudu i bar jos 10 poslanika, Gorica Mojovic, Snezana Plavsic, Vesna Marjanovic... Postoji i snimak na B92.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: