Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:12, 30. 8. 2016.

| Kultura

Mladim muzičarima data šansa na „Nišvilu“

Autor:J. C.Izvor:Južne vesti
nisvil
Sa 15 godina Una već iza sebe ima nastup na prestižnom festivalu; foto: G. B.

15-godišnja Una Arsić iz Niša jedna je od mnogobrojnih mladih talenata koji su imali priliku da svoje umeće pokažu na “Nišvil” džez festivalu na Youth stejdžu koji je pre 3 godine pokrenut uz podršku Evropske unije.

Ona je druge festivalske večeri kao jedan od polaznika niške škole “By heart” otpevala tri pesme i ističe da je to za nju bila velika čast i podstrek.

Nisam od onih što slikaju selfije i stalno objavljuju svoje slike na društvenim mrežama, ali sa akreditacijom sa Nišvila na kojoj piše da sam izvođač slikala sam se odmah, jer je to za mene neverovatna sreća - objašnjava Una.

ei-sistema-foto-euinfokutak I deca okupljena oko projekta "EI Sistema" predstavila se publici "Nišvila"; foto: FB EU info point NišObjašnjava da je o nastupu na “Nišvilu” maštala još dok je sa majkom čekala koncert Solomona Burka pre 6 godina na ovom niškom džez festivalu. Kaže da veliku zahvalnost duguje i niškom muzičaru Oliveru Katiću koji je njen mentor, a uz čiju pomoć se i našla na bini velikog festivala.

“Nišvil” je za neke među deset najboljih u Evropi, a za mene, pošto sam iz Niša, on je broj jedan. Zato što tada grad živi, zato što mladi dobijaju svoju šansu, zato što nam uliva nadu da i druge osim komercijalnih vrednosti mogu da nađu svoj put - objašnjava 15-godišnja Una.

Šansu da se predstave na Youth stejdžu imalo je, između ostalih, i oko 34 dece iz Vranja, Obrenovca i Novog Sada – okupljenih oko projekta „El Sistema“. Reč je o jedinstvenom projektu koji podstiče talentovane, mlade ljude iz marginalizovanih i ugroženih grupa da se formalno
muzički obrazuju.

Ovaj socijalno–inkluzivni muzički projekat u Vranju realizovan je uz podršku Evropske unije i Vlade Švajcarske preko programa Evropski PROGRES.

youth-stejdz Ulaz na Youth binu bio je besplatan; foto: FB EU info point NišU okviru programa bine posvećene mladim talentima posetiocima se predstavilo oko 20 bendova među kojima su poljski sastavi „Stanislav Slovinski Quintet” i “Quindipendance” – dve prvoplasirane grupe poslednjeg Internacionalnog takmičenja mladih džez bendova “Jazz juniors” koje se održava u Krakovu. Uz sastave iz Srbije na Youth bini su nastupili i sastavi “Ethno trip” iz Slovenije, “Update” iz Bugarske, Duško Šobat Group iz Banjaluke....


Evropa za mlade "Nišvila"

Youth bina pokrenuta je pre tri godine zahvaljujući EU, a u sklopu realizacije projekta Nišvila „Jazz – Multikulturalni izraz“ koji je najvećim delom finansiran od strane Delegacije EU u Srbiji.

Jazz---Multikulturalni-izraz---Nis-2014 Sve počelo kao projekat Direktor “Nišvila” Ivan Blagojević ističe da je ova bina prvo bila deo projekta, ali da je potom postala tradicionalni deo festivala. 

U sklopu našeg projekta okupili smo decu srpske, romske, albanske i bugarske nacionalnosti iz šest gradova juga Srbije koji su vežbali i nastupali i kao zasebni bendovi, ali i u sklopu velikog zajedničkog orkestra. Da nije reč o „jednokratnom“ projektu potvrđuje i činjenica da su bendovi koje smo okupili po gradovima nastavili da vežbaju i nastupaju, a "Nišvil" im svake godine pruži priliku da na Youth stejdžu pokažu koliko su napredovali – kaže Blagojević.

Napominje da je značajan broj tih mladih muzičara nastavio školovanje na klasičnim džez akademijama, kao i da su neki već imali priliku da se predstave i u glavnom programu "Nišvila".

​Južne vesti" će se u narednom periodu baviti temama koje brinu građane Srbije, a tiču se eventualnog ulaska u Evropsku uniju.

Da li će moći i dalje da slobodno putuju po Evropi? Da li će imati pristup EU fondovima? Da li će proivođači morati da menjaju svoju proizvodnju da bi je uskladili sa standardima EU ? Da li će moći da i dalje da peku rakiju?

Sagovornici Južnih vesti o ovim i sličnim temama biće proizvođači sa juga Srbije, studenti, poljoprivrednici, predstavnici institucija…

Javna promocija evropskih vrednosti od ključnog je značaja za stalni napredak Srbije ka EU.

Južne vesti će pokušati da kroz više različitih priča prikažu pozitivne aspekte članstva u EU i koje su prednosti EU donosi "običnim" građanima.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: