Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:35, 2. 8. 2016.

| Kultura

Monodramom Slobodana Ćustića priveden kraju Festival u Prokuplju

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
Južne vesti
O glumatanju; Detalj iz predstave, foto: Lj. M.

Monodramom „O glumatanju“ poznatog beogradskog glumca Slobodana Ćustića, privodi se kraju ovogodišnji pozorišni festival “Beskraj 10 kvadrata”, koji se od 25. jula održava u Prokuplju.

Posebnu specifičnost predstavi, koja je izazvala veliku pažnju prokupačke publike, daje to što je izvedena na prostoru neolitskog nalazišta Pločnik.

U neobičnom ambijentu Ćustić je kroz netipičnu formu monodrame publici pokušao da svojom ličnom pričom o glumi dočara ljubav prema pozorištu, "daskama koje život znače".

Monodrama „O glumatanju“ ima veoma otvoren pristup, bez udvaranja, dodvoravanja i publika je jako dobro prihvata. Ambijent u kome sam odigrao ovu monodrama je za mene dodatna motivacija i posebno iskustvo – rekao je Ćustić.

Inače, Festival “Beskraj 10 kvadrata” se završava večeras predstavom “Čekajući Godoa”, koju će u revijalnom delu izvesti glumci Ateljea 212, a tokom prethodnih nedelju dana pozorišna publika u Prokuplju je videla 5 takmičarskih i 3 revijalne predstave, među kojima je bila i Ćustićeva.

Stručni žiri, kojim je predsedavao reditelj Dragan Jovičić Jović, izabrao je i najbolje na Festivalu, pa je prvu nagradu “Najgolem Histrion” dobila predstava “Tartif”, milanovačkog amaterskog pozorišta.

Druga nagrada “Pogolem Histrion” pripala je predstavi “Mučenici” Akademskog pozorišta SKC Niš, i treća, “Golem Histrion”, dodeljena je za predstavu “Glumac je, glumac je…glumac” Centra za kulturu Požarevac.

Nagrada za režiju i scenografiju pripala je Branku Kneževiću za predstavu “Tartif”, najbolji kostim je uradila Ljiljana Knežević za istu predstavu, nagrada za najbolji scenski govor je dodeljena ansamblu predstave “Tartif”, najbolji scenski pokret imali su “Mučenici”.

Priznanje za najbolju epizodu pripalo je Zorici Stevanović  iz "Teatra 91" iz Aleksinca i nagrada “Histrionske nadežde” otišla je u ruke Dramskom studiju iz Krive Palanke u Makedoniji.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: