Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:28, 19. 11. 2015.

| Kultura

Murali - simbol urbanog Prokuplja

Autor:Milena MiloševićIzvor:Južne vesti
murali prokuplje
I srpski glumci se našli na zidovima prokupačkih kuća; foto: FB Potpis omladine

Da zidovi mogu da pričaju, Prokupački bi ispričali onu o mladosti i druženju koje je počelo 2010. godine i traje do danas. Prvi mural koji je te godine naslikao Miloš Kostić, preko puta svoje zgrade u Sokićevom bulevaru, bio je početak preobražaja Prokuplja u grad murala.

foto2-JV U 2010. godini desio se "bum" murala; foto: JVI dok su na početku murali privlačili isključivo mlade, stariji Prokupčani su najpre bili skeptični što im neko šara po zidovima. Međutim, kada su na fasadama sivih zgrada osvanuli likovi Bate Stojkovića, Al Paćina, Del Boja i Rodnija i raznih crtanih likova, čitav kraj je molio da se ukrasi i njihova terasa ili zid.

Danas lokalne picerije, frizerski saloni, auto-perionice, pa čak i Opšta bolnica “Dr Aleksa Savić” u Prokuplju na svojim zidovima ponosno nose murale.


Čar oslikavanja u druženju

foto6-JV-Prvi-mural-u-Sokicevom-bulevaru Prvi mural u Sokićevom bulevaru; foto: JVMurali naslovnice iz filma “Rokenrola”, Boba Marlija i Milana Mladenovića, dela Miloša Kostića od kojih je sve i počelo, inspirisali su Ivana Radenkovića, koji ih je svakodnevno gledao, da i sam počne da oslikava zid na svom lokalu.

Miloš je započeo svoj četvrti mural na zidu pored. Upoznali smo se i uz dosta korisnih saveta sam nastavio sa oslikavanjem. Najveća draž kod stvaranja svih naših murala bilo je druženje. Već u samom početku desetak drugova organizuje pivo, roštilj, muziku i reflektore. Iz časa u čas broj ljudi je bio sve veći - priča Ivan Radenković, organizator oslikavanja.

Tog leta, pre pet godina, od sopstvenog džeparca i para koje su im davali drugovi i komšije oslikano je desetak murala.

foto26-fb-Potpis-omladine Mladi umetnici zajednički oslikavali zidove i družili se; foto: FB Potpis omladineEkipa je ubrzo osnovala udruženje mladih Pozitivni Društveni Faktor koje je preko projekta “Potpis omladine”, koje je podržalo Ministarstvo omladine i sporta, 2011. godine
nastavilo da slika grad nekim veselijim bojama.

Organizovana je edukacija na temu zidnog slikarstva i akcija uređenje i raščišćavanja Hisara na kome mladi provode dosta vremena.

foto14-JV Izbor likova šarenonolik;foto: JVOslikavanje Prokuplja privuklo je i umetnike iz Vranja i Niša, a na pridružili su im se i meksički slikari koji su u to vreme pohađali likovnu koloniju na Belom Kamenu. I dok prokupačke fasade već nekoliko godina zadivljuju sve one koji ga posete, ujedno i inspirišu mlađe generacije da nastave da se time bave.

Gimnazijalac Milomir Stošković je tako počeo da crta murale preko puta svoje škole.

Bila je stogodišnjica od Prvog svetskog rata i dogovorio sam se sa drugarom, da nacrtamo mural Živojina Mišića, zato što je ovde njegova ulica. Dobili smo dozvolu od stanara zgrade i onda smo došli na ideju da nacrtamo sve vojvode iz Prvog svetskog rata - priča Stošković.


Šarenilo koje prekriva tugu starih fasada

foto11-JV I film "Paranoja u Las Vegasu" inspirisao umetnike; foto: JVProkupački arhitekta Nikola Cakić kaže da su murali odavno postali legitiman član gradskih fasada, a da su promene na fasadama prokupačkih ulica svakako donele nešto dobro građanima, makar na tren.

Stara arhitektura koja je branila svoje vremensko i estetsko poreklo nestaje neodržavanjem, a nova ne poseduje ništa značajno. Ona je bez autorskog rukopisa i nije u skladu sa vremenom. S obzirom na to, velika je promena kada na fasadi ugledaš portret. Te šarene nijanse se sa obavezom trude da zaustave tugu na fasadama koje su obraz grada - objašnjava Cakić.

foto12-JV Murali uveselili brojne fasade; foto: JVMurali koji pripadaju street art-u krase gradove širom sveta. Možda najpoznatiji “ulični umetnik” Banksy crtao je murale kao kritiku socioloških, kulturalnih i političkih prilika. Prokupački murali, s druge strane, teže da zaustave propadanje zgrada farbanjem njihovih fasada.

​J​užne vesti će u narednom periodu predstaviti kvalitete i prirodne potencijale Prokuplja.

Tekstovi će se odnositi na pridrodne resurse uključujući hranu, životnu sredinu, tradiciju, prirodne lepote, istorijske i kulturne lokacije… Pokušaćemo da prezentujemo što više potencijala koje ovaj kraj nudi i po kojima je specifičan u Srbiji i svetu.

Ovi tekstovi su deo projekta Prokuplje u srcu prirode” koji je finansiran iz javnih sredstava Opštine Prokuplje, a ima za cilj da u skladu sa Zakonom o javnom informisanju doprinese većoj vidljivosti Prokuplja i širem informisanju javnosti o ovom kraju.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Valsimot Valsimot

    19:48 // 13. 12. 2015.

    Lepo je imati fasade, ali toliko odusevljenje pojedinih je euforija izmotavanja.
    Koliko je lep gradski park, kako su uredjene obe pijace u gradu, prepuni kontejneri u glavnoj ulici, kada je javni drzavni praznik - kako su istaknute drzavne zastave i uopste na javnim objektima, postolje NH Cicka...?
    Onda se hvalimo!

  • Стеван

    21:03 // 23. 11. 2015.

    А гди вам је стааааари Југ Богдане, јунаци?

    • dsfss

      02:59 // 30. 11. 2015.

      pre semafora,na ulaz u Prkuplje

  • Eren

    23:48 // 19. 11. 2015.

    Ovo je super! Uopšte nisam znao da Prokuplje ima ovoliko murala... Sad naučih i da se to zove "mural", a ne "grafit" kako sam ih do sada zvao. Svaki dan naučiš nešto novo.

    Baš su vizuelno osveženje, svakako su bolji od prizora starih fasada. Trebalo bi se pozabaviti i njihovim održavanjem.

    Naročito su dobro urađeni Laušević i Morison. Svaka čast!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: