Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:50, 29. 6. 2016.

| Kultura

Muzički festival na Bubnju uzburkao javnost

Autor:B. J. M. V. Izvor:Južne vesti
pozitiv
Još uvek nejasno koja je lokacija Festivala; foto: Pozitiv

Odluci organizatora da Festival elektronske i rok muzike “Pozitiv” održe jula na spomen-kompleksu Bubanj u Nišu, gde je streljano više od 10.000 ljudi, oštro se suprotstavio deo javnosti, a dozvolu za to zasad nije dao ni Republički zavod za zaštitu spomenika.

Anketa
Od 15. do 17. jula, kako su prvobitno najavili organizatori iz agencije "Pozitivni", na Bubnju bi trebalo da se održi festival sa muzičkim programom na tri bine u okviru memorijalnog centra sagrađenog u sećanje na ogroman broj građane koje su nacisti tu streljali tokom Drugog svetskog rata.

Mišljenja građana i stručne javnosti su podeljena i na društvenim mrežama se već danima raspravlja da li je stratište adekvatno mesto za ovakav događaj.

U Niškom kulturnom klubu smatraju da je nedopustivo ovakvo dešavanje na pomenutoj lokaciji. 

Ne sumnjamo u dobre namere organizatora, koji želi ne samo da zaradi već i da iskoristi infrastrukturu Spomen-parka koja mu se učinila zgodnom i lako upotrebljivom. Ali tamo gde leži ovoliko duša ništa nije lako i sve je u svojoj posebnoj dimenziji obavezujuće i napravljeno sa idejom da služi svrsi odavanja pijeteta žrtvama jedne sulude ideje - kažu u Niškom kulturnom klubu.

I istoričar Nebojša Ozimić, koji je i pomoćnik direktora niškog Narodnog muzeja, kaže da "razume želju organizatora, ali da je odabir mesta vrlo problematičan".

Organizatori su mi objasnili svoj koncept i da festival ima i edukativni karakter, tako da sve to za mene „pije vodu“, osim muzike. Lepa je akcija, treba je podržati, ali sa drugom vrstom muzike - kaže Ozimić.


Organizatori: "Edukovaćemo mlade koji dođu na Bubanj"

Jelena Rudić i Sebastijan Krstić iz agenciji "Pozitivni" tvrde da održavanjem festivala ne samo da se ne skrnavi ovaj spomenik, već će to biti i prilika da se mladi "edukuju o tome šta predstavlja ovaj spomen-kompleks i koliko je zapravo značajan".

Većina mladih sugrađana vidi Bubanj kao mesto za roštiljanje i ne zna šta se tamo dogodilo, ni šta simbolizuju tri pesnice, a u medijima se već godinama predstavlja kao izletište. Za ovaj spomenik se ne zna dovoljno ni u Nišu, ni u Srbiji, ni u inostranstvu. Samim tim, zaboravljene su i žrtve rata streljane na ovom mestu - kažu organizatori.

Zato će, navode oni, festival imati i edukativni karakter, pa će na horizontalnom postolju pored spomenika biti prikazivani slajdovi o značaju ove lokacije, a na video-bimovima dokumentarci o Bubnju, između ostalog i “Priča o slobodi”.

Na ulazu u festivalski prostor posetioci će imati priliku da kupe karanfil i polože ga u spomen žrtvama na za to predviđeno mesto, a biće odštampano i podeljeno 20.000 flajera koji će na jednoj strani sadržati informacije o memorijalnom parku i šta se tu desilo tokom Drugog svetskog rata - tvrde oni.

Osim toga, oni su obećali da će popraviti i postaviti rasvetu, popraviti dovod i sprovesti vodu za piće, kao i postojeću parkovsku opremu i očistiti park pre, u toku i nakon festivala.


Zasada bez dozvole

Iako organizatori „Pozitiv festa“ tvrde da je „nakon konsultacija i podrške niškog Zavoda za zaštitu spomenika odlučeno da lokacija festivala bude park na Bubnju“, direktorka Elena Vasić Petrović kaže da se u Nišu ni o čemu nije odlučivalo.

Naime, kako objašnjava, pošto ima status "Spomenika od izuzetnog kulturnog značaja", Bubanj je u nadležnosti Republičkog zavoda za zaštitu spomenika.

Zahteve koji nisu u našoj nadležnosti prosleđujemo njima na odlučivanje. Isto je učinjeno i sa zahtevom za festival "Pozitiv", koji smo primili još pre nekoliko meseci - kaže Vasić Petrović.

Tri pesnice Mesto na kome je streljano više od 10.000 ljudi; foto: JVMeđutim, Republički zavod organizatorima nije dao dozvolu da na ovom mestu održi festival.

Nije moguće izdati dozvolu za takvu vrstu događaja pošto se radi o prostoru stradanja na kom nisu predviđene manifestacije koje nisu povezane sa obeležavanjem tragičnih događaja koji su se desili na toj lokaciji tokom Drugog svetskog rata - navodi se u odgovoru Republičkog zavoda.

Organizatori su, nakon što im Republički zavod nije dao saglasnost, poslali i novi dopis na istu adresu, ovoga puta sa detaljnim obrazloženjem ciljeva i načinom organizacije. Jelena Rudić kaže da očekuje odgovor vrlo brzo.

Očekujem da do kraja dana, eventualno sutra dobijemo odgovor - kaže Rudićeva.

Tada će se znati, objašnjava ona, da li će se festival održati na Bubnju ili na nekoj drugoj lokaciji.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • b

    11:53 // 30. 6. 2016.

    Pa nek idu na kamenicki vis tamo nema spomenika.

  • Младен Стојановић

    08:09 // 30. 6. 2016.

    Da li neko može da zamisli kolika bi se prašina digla u Srbiji da u Hrvatskoj neko reši da organizuje u Jasenovcu muzički festival?

    Da li bi tada neko odavde prihvatao izgovore tipa "Pa šta...likovi tamo pale roštilj vikendom" ili još gore "Noću se ide tamo zbog...".

    Poštujte svoje Nišlije.

  • Miomir

    06:33 // 30. 6. 2016.

    nemamo obrazovanje ali uveliko imamo serviranu edukaciju.Zato smo i ovde-gde smo!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: