Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:09, 5. 7. 2012.

| Kultura

Na Bubnju i dalje ispisani grafiti

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
bubanj 04.07.
Spomen park Bubanj 04.07.2012.

Ni posle skoro dva meseca od pisanja Južnih vesti grafiti na spomeniku, na Bubnju, nisu uklonjeni. Niški Zavod za zaštitu spomenika čeka odobrenje Republičkog.

Južne vesti su još 8. maja, pred obeležavanje Dana pobede nad fašizmom, ukazale na grafite protiv komunizma koji “krase” spomenik na Bubnju.

Tada je iz Zavoda za zaštitu spomenika u Nišu stigao odgovor da ova ustanova “ne uklanja grafite, već da može samo da podnese prijavu”, a da to radi Javno komunalno preduezeće “Gorica”.

Na inicijativu Južnih vesti iz Zavoda je stiglo obećanje da će potrebna prijava “Gorici” biti upućena što pre.

Danas, posle skoro dva meseca grafiti nisu uklonjeni. U Zavoda kažu da je ovaj problem “u procesu rešavanja”. bubanj Grafiti na spomeniku i dalje stoje

- To je spomenik kulture od izuzetnog značaja. Mi ne možemo da preduzimamo nikakve radnje bez odobrenja Republičkog Zavoda za zaštitu spomenika. Oni moraju da daju saglasnost na uslove koje im mi predložimo – rekao je Đorđe Stošić, istoričar u niškom Zavodu za zaštitu spomenika.

Prema rečima Stošića predlog je upućen Republičkom Zavodu za zaštitu spomenika, ali odgovora još uvek nema.

- Ja ću baš sada da vidim dokle se stiglo sa tim – rekao je Stošić.

Istoričari i sociolozi su još pre dva meseca osudili ovakvo ponašanje pojedinaca koji narušavaju izgled spomenika kulture. bubanj2

Doktor Predrag Cvetičanin iz Centra za empirisjke studije kulture jugoistočne Evrope rekao je da bi trebalo da reaguju policija i pravosuđe, ali da bi, pre svega trebalo iskoreniti takav oblik mišljenja.

Dok se takav oblik mišljenja ne iskoreni, spomenici u Nišu biće prekriveni grafitima, kako stvari stoje, sve dok iz Beograda ne stigne stručno mišljenje.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: