Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:14, 10. 4. 2015.

| Kultura

Na masonskoj izložbi improvizovani hram, odežde, rekviziti...

Autor:M. V. Izvor:Južne vesti
naslovna
Improvizovani masonski hram (foto: Vanja Keser)

Ko su bili niški masoni, kako izgleda hram Slobodnih zidara, kojim rečima završavaju svoje skupove i zašto je 1941. godine organizovana Antimasonska izložba u Beogradu, možete saznati u niškoj Sinagogi na izložbi koja je otvorena do 18. aprila.

U izložbenom prostoru Sinagoge u Davidovoj ulici u Nišu, na velikim panoima ispisana je istorija pokreta Slobodnih zidara, čiji koreni sežu do Srednjeg veka, a čiji su principi i ciljevi i dalje za većinu ljudi misterija. 

Iako se na zvaničnim sajtovima masonskih organizacija može pročitati puno toga o njima, oni se smatraju “tajnim društvom” o kome se i dalje samo nagađa i koje izaziva kontroverze.

slika1 Na panoima se može pročitati mnogo toga o masonima (foto: Vanja Keser)Upoznajući se sa njihovim osnovnim zadacima, među kojima su “negovanje ljubavi prema bližnjem, širenje tolerancije i dobročinstvo”, posetioci Sinagoge mogu videti i da su neki od najpoznatijih masona bili Mocart, Puškin, Gete, ali i Dositej Obradović, Mokranjac, Ivo Andrić

Kako na jednom panou piše, ovo je “red zasnovan na slobodi savesti, koji okuplja slobodoumne ljude svih naroda i religija”.

Slobodno zidarstvo danas je pretežno misaona i intelektualna delatnost. Stoga se izraz “zidarstvo” koristi isključuvo za izgradnju sopstvene ličnosti i humanijeg društva. Mi gradimo hram humanosti, okupljajući ljude koji ne pritiskaju dogme, već saznavanjem istine i slobodnim razumevanjem postavljaju sebi određene ciljeve koji su usmereni ka dobrobiti čitavog društva - piše na jednom panou.

S obzirom na to da sama izložba nosi naziv “Slobodno zidarstvo u Srbiji 1785 - 2015”, naročita pažnja posvećena je razvoju masonerije u našoj zemlji, a u jednom delu izložbenog prostora zainteresovani mogu pročitati i kako i zašto je 22. aprila 1892. godine osnovana masonska loža “Nemanja” u Nišu i ko su bili njeni članovi.

slika2 Ovako je izgledala Antimasonska izložba u Beogradu (foto: Vanja Keser)Na spratu Sinagoge izloženi su i plakati sa “Antimasonske izložbe” koju su nacisti organizovali 1941. godine u Beogradu. Tu se može saznati zašto su nacisti masone povezivali sa Jevrejima i zašto su smatrali da su “demokratija, masonerija, komunizam i kapitalizam” glavna oruđa Jevreja pomoću kojih “vladaju svetom”.

Svi koji budu došli, videće izložene i odežde masona, kao i rekvizite koje koriste pri ritualnim radnjama.

Kako stoji na sajtu Regularne velike lože Srbije, “iako masonerija nije tajno udruženje, od njenih članova se traži obaveza ćutanja”.

Obaveza svakog masona je da svoje simbole i znake čuva kao tajnu. Ona sada ima pedagoški značaj - kao vežba za ćutljivost i samokontrolu. Umetnost ćutanja, izgubljena u našem vremenu, podstiče kontemplativnosti i obnavlja sposobnost slušanja. Ona je deo usavršavanja i bez nje nema poverenja - stoji na sajtu RVLS.

Zbog zaveta ćutanja, postoji stalni prizvuk misterije kada se govori o ovom društvu, te će možda nakon ove izložbe masonski principi i aktivnosti zainteresovanima biti jasniji.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: