Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:29, 29. 1. 2015.

| Kultura

Nagrada “Branko Miljković” za Nikolu Živanovića

Autor:J. C.Izvor:Južne vesti
nikola zivanovic

Za knjigu pesama “Carmina Galli”, objavljenu u izdanju Narodne biblioteke „Stefan Prvovenčani“ iz Kraljeva, kragujevačkom pesniku Nikoli Živanoviću biće dodeljena ovogodišnja nagrada “Branko Miljković”, saopštio je Niški kulturni centar.

Članovi žirija Nikola Vujčić, Aleksandar Kostadinović i Goran Stanković ističu da su imali “složen zadatak da se opredele za najbolju knjigu pesničke produkcije prethodne godine”, ali da su jednoglasno odlučili da nagrada pripadne Živanoviću. Napominju da je na konkurs pristiglo oko 150 pesničkih knjiga.

U nagrađenoj knjizi pesnik, pored posvedočenog afiniteta za poetsku minijaturu, demonstrira sposobnost građenja opsežnih, višedelnih pesničkih celina. Eliotovski početak zbirke "Carmina Galli" ne nagoveštava samo određeno shvatanje literarne baštine, već i opredeljenje autora za ono nekanonsko i apokrifno u njoj - navodi se u obrazloženju žirija. 

knjiga Knjiga objavljena u izdanju Narodne biblioteke „Stefan Prvovenčani“ iz Kraljeva

Oni navode da je Živanović nastavljač evropskog toka književnog moderniteta koji je prepoznatljiv po „estetici ružnog“, po „okrutnom i groznom skopčanim s uživanjem“.

Raznovrsno pervertiranje konvencionalnog odnosa između mladosti i iskustva, tela i duha, erosa i tanatosa bitna je odlika Živanovićevog pristupa tradiconalnim temama i predstavlja, između ostalog, osnovu njegove inovativne rekonfiguracije ljubavnog pesništva - stoji u obrazloženju.

U najužem izboru za nagradu bile su i knjige “Belo pule” Zlate Kocić, “Neka, hvala” Nebojše Vasovića i “Dlaka na jeziku” Miroslava Cere Mihailovića.

Nagradu dodeljuje Grad Niš, a finansijski je podržava Ministarstvo kulture.


Nikola Živanović rođen je 19. juna 1979. u Kragujevcu.  Prvu plaketu pesama objavio je 1998. zajedno sa Aleksandorm Šarancem. Potom je sledila zbirka “Narcisove ljubavne pesme” (1999), a nakon deset godina zbirku pesama “Astapovo”. Osim pesama piše književnu kritiku, eseje i naučne radove i prevodi poeziju sa engleskog jezika.

Na današnji dan rođen Branko Miljković

Odluka o dobitniku nagrade saopštena je upravo na dan rođenja Branka Miljkovića, koji je jedan od najznačajnijih niških pesnika.

Prvom zbirkom pesama “Uzalud je budim” (1957) postiže uspeh kod publike i kritičara, a potom objavljuje i zbirke “Smrću protiv smrti" (zajedno sa Blažom Šćepanovićem, 1959), “Poreklo nade" (1960), “Vatra i ništa" (1960) i “Krv koja svetli" (1961).

U zbirci pesama „Izvor Nade“, napisao je epitaf „Ubi me prejaka reč“.

U jesen 1960. godine zbog nesporazuma sa jednim brojem pesnika i prijatelja, otišao je u Zagreb da radi kao urednik kulture u Radio Zagrebu. Nedugo zatim, 12. februara 1961, nalaze ga obešenog za drvo na periferiji Zagreba.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ljiljana Stojaković

    21:16 // 29. 1. 2015.

    Čestitam Nikoli Živanoviću na zasluženoj nagradi, iako sam i bez toga znala da je najbolji!

  • eva

    20:17 // 29. 1. 2015.

    Zasluženo. Nagrada je došla u prave ruke. Čestitke dobitniku!

  • Jelena

    16:02 // 29. 1. 2015.

    U užem izboru nemanekih od najboljih pesničkih ostvarenja prošle godine (Dragana Mladenović, Petar Miloradović, Ibrahim Hadžić...). Jednom rečju, sramota!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: