Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:20, 16. 1. 2015.

| Kultura

Najglasniji aplauz u Moskvi za dečji hor iz Niša (video)

Autor:S. J., J. C.Izvor:Južne vesti

Dečji crkveni hor "Branko" u predvorju Hrama zapevao "Tamo daleko"

Dečji crkveni hor "Branko" iz Niša, koji je na gala božićnom koncertu u moskovskom Hramu Hrista Spasitelja nastupio kao jedini hor izvan Rusije, toliko je oduševio domaćine da se spontano zapevalo i posle redovnog programa u holu Hrama.

Hram-Hrista-Spasitelja U Hramu Hrista Spasitelja svake godine se održava "Koncert hrišćanskog sveta" (foto: vrn-uk.ru)Iako su se okupili da se slikaju i naprave snimak za uspomenu, zvuci pesme "Tamo daleko" zaustavili su publiku u holu, pa je 38 horista starosti od 7 do 17 godina zatim, na oduševljenje prisutnih, zapevalo i narodnu pesmu "Konj" na čistom ruskom jeziku.

U redovnom programu u koncertnoj sali hrama predstavili su kompozicije autentične srpske duhovne muzike, ali su izabrali one koje imaju veze sa Rusijom.

Tako je publika u desetominutnom nastupu niških horista mogla da čuje delo ruskog kompozitora Sergeja Dergtjajeva koji je jedno vreme živeo u Nišu "S nami Bog", tačnije obradu profesora Muzičke škole Dalibora Markovića.

Dirigent-hor-Branko Dirigent Jovana Mikić sa upravom hora i ambasadorom Srbije u Rusiji Slavenkom TerzićemDruga kompozicija je urađena po tekstu vladike Nikolaja Velimirovića i muzičkim motivima ruske kantautorke Žane Bičevske, a nastup je završen sprskom božićnom pesmom "Anđeli pevaju".   

Horisti koji se od jutros odmaraju od puta kažu da su domaćini oduševljenje pokazali dugim i gromkim aplauzom, ali i da su i sami prezadovoljni nastupom i prvom posetom Rusiji. Iako su očekivali da će ih Ruska patrijaršija dobro ugostiti, organizacija njihovog boravka u Moskvi ipak je premašila njihova očekivanja,

Sve je bilo na najvišem nivou, od prijema, do obilaska Moskve, smeštaja i, naravno, samog nastupa. Priredili su nam izuzetan doživljaj dok smo dva sata obilazili Hram Hristovog Spasa koji je veličanstven. Obišli smo sve kupole i slušali zvuk odmah ispod jednog od zvona - kaže dirigent hora Jovana Mikić.

Dodaje da su deca iz Niša bila fantastična od samog izlaska na scenu do kraja nastupa.

Možda je to samo moj utisak, ali čini mi se da nas je publika nagradila najtoplijim i najglasnijim aplauzom - dodaje Mikićeva.

Branko-Moskva Prva poseta niškog hora RusijiNa gala koncertu imali su priliku da upoznaju još 400 pevača iz različitih ruskih ansambala. Osim horova, nastupali su solisti, etno-grupe, simfonijski orkestri...

Niški hor je za ovo gostovanje dobio zvaničan poziv Moskovske patrijaršije, kao i blagoslov srpskog patrijarha Irineja i episkopa niškog Jovana, a čitava svečanost je organizovana sa blagoslovom patrijarha moskovskog i sve Rusije Kirila.

Ideju o nastupu Nišlija u Moskvi pokrenuli su bajkeri niške podružnice ruskog moto-kluba “Noćni vukovi”. Kako kaže njen predsednik Saša Savić, nakon što su ruski bajkeri zatražili predlog dečijeg hora koji bi nastupio u Moskvi - nije bilo dileme, odmah su izabrali hor “Branko”. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Branislav Petrovic

    19:08 // 17. 1. 2015.

    Bas je lepo slusati vas.Bravo decice...

  • Nikola

    21:48 // 16. 1. 2015.

    Toliko jacine izlazi iz ovih toplih decijih dusa da sam najiskrenije zaplakao. Hvala deci i ljudima koji su zasluzni za ovo. Ne znamo mi koliko smo bogati...

  • shaft

    21:22 // 16. 1. 2015.

    decice-najbolji ste.samo tako!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: