Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:22, 16. 11. 2015.

| Kultura

Nakon fantastike, avanturistički horor roman niškog pisca

Autor:J. CanićIzvor:Južne vesti
tajna stara vodenice
Uvodni deo romana beleži samrtničku ispovest Čoveka s gvozdenom maskom, koji najmoćnijem grofu Evrope otkriva tajnu svog poslednjeg proročanstva…

Nišlija Miloš Petković, autor epsko-fantastičnih trilogija “Vukovi sudbine“ i “Perunov hroničar“, napisao je horor avanturu “Tajna stare vodenice - Legenda o sedam mačeva” koju je nedavno objavio “Portalibris”.

Petković kaže da se ideja za ovaj roman, koji će imati jedan nastavak, dugo oblikovala, a glavni motivi su mu bili da omiljene junake uz koje je odrastao, poput grofa Monte Krista, Šerloka Holmsa i Van Helsingija, spoji u jednu priču. milos-petkovic Po Petkovićevoj trilogiji "Perunov hroničar" radiće se i film

Želeo sam da ih zajedno provedem kroz priču o legendarnih sedam mačeva i jednim posebnim povodom ih dovedem u Srbiju pred Drugi svetski rat, gde će se sukobiti sa tri srpska vampira i osetiti pravo značenje te svetski poznate reči koja je, pre svega, srpska - objašnjava Petković.

Tako se osim poznatih likova iz sveta književnosti i istorije u knjizi pojavljuju i vidarka sa Rtnja Iskra Perunović, vlaška veštica Amalija i trojica vampira - Petar Blagojević, Arnaut Pavle i Sava Savanović.

Niški pisac čiji su epsko-fantastični romani doživeli veliku popularnost, kaže da mu je promena žanra prijala.

Poželeo sam da napišem nešto za svoj gušt jer sam znao da samo tako mogu da ispunim očekivanja svojih čitalaca. Ovo je avanturistički roman sa elementima horora, mističan je, brz i konkretan. Zanimljivi su komentari prvih kritičara koji su ga ocenili kao “prvi srpski ansambl roman”, zbog glavnih protagonista priče i što se o njemu već sada priča kao o “blockbuster trileru” - kaže Petković.

Vampiri Inspiracija za ilustraciju Save Savanovića bio je niški muzičar Oliver KatićKaže, najveći kompliment za “Tajnu stare vodenice” dobio je od jednog kolege koji mu je rekao da ovaj roman “miriše” na film “Leptirica” Đorđa Kadijevića i strip “Liga izuzetnih džentlmena”.

Napominje da radi na nastavku i da očekuje da on bude objavljen krajem 2016. godine.

Pre njega će biti objavljena knjiga koju “u četiri ruke” pišem sa frontmenom grupe “Orthodox Celts” Acom Seltikom. Ona je takoreći gotova, a ostaje još da se Igor Krstić pozabavi ilustracijama. Knjiga će biti posvećena pre svega deci, a radni naslov je “Saga o Nebodaru – Dok zmajevi spavaju” - kaže Petković.

Za naslovnicu romana “Tajna stare vodenice” pobrinuo se ilustrator Igor Krstić, dok je poznati muzičar Oliver Katić poslužio kao model za izradu portreta Save Savanovića, koji se našao na poleđini knjige.

U romanu „Tajna stare vodenice“ nalazi se i ilustrovani dodatak sa biografijama glavnih likova, legendama o sedam mačeva i isečcima iz novina vezanim za pojavljivanje vampira u Srbiji i Evropi.


tajna stara vodenice Vampiri na štandu Sajma knjiga u Beogradu; foto: FB Tajna stare vodenicePosle Beogradskog, promocija i na Niškom sajmu

Novi roman Petković je predstavio na nedavno održanom Beogradskom sajmu knjiga i doživeo veliki uspeh - “Tajna stare vodenice” našla se među pet najprodavanijih naslova domaćih autora.

Petković kaže da su se na štandu sa posetiocima družili vampiri, a bilo je i bočica vodeničareve krvi i glogovih kočeva. Najavljuje da će sve to očekivati i publiku na Niškom sajmu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: