Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:43, 7. 7. 2015.

| Kultura

Nalazišta poput bazilike u Francuskoj izmeštaju puteve

Autor:J. CanićIzvor:Južne vesti
bazilika
Bazilika se nalazi baš na pravcu puta; foto: FB strana Zavod za zaštitu spomenika Niš

I dok se, bez obzira na osude i apele stručne javnosti, nastavljaju pripreme za rušenje bazilike kod Bele Palanke na Koridoru 10, stručnjaci iz Francuske za "Južne vesti" ističu da se u njihovoj zemlji zbog značajnih otkrića menjaju infastrukturni projekti.

Direktor Servisa za baštinu francuskog grada Arl Buzid Sabeg kaže da ga nalazište Kladenčište podseća na ranohrišćansku baziliku u Arlu koja je otkrivena tokom pripreme infrastrukturnih radova koji su pali u vodu zbog njenog otkrića.

Pošto su sve televizije došle u Arl, bilo je komentara da će otkriće katastrofalno da utiče na realizaciju projekta. Gradonačelnik je tada odgovorio „dovođenje projekta pod znak pitanja nije bitno zato što on može biti izveden bilo kuda, a ranohrišćanska bazilika je jedinstvena i kao takva se nigde više ne može naći” - kaže Sabeg.

Ističe da je i jedno galsko nalazište pronađeno na trasi puta iz Pariza ka Lionu sačuvano i postalo dostupno turistima tako što je osmišljeno stajalište uz auto-put sa zanimljivim muzejem. Napominje da je nešto slično možda moguće i kod Bele Palanke.

Ukoliko nije moguće diskretno izmestiti trasu puta, jedno od rešenja bi bilo konstruisanje nadvožnjaka sa auto-putem i pešačkim stazama iznad nalazišta, osmišljenog tako da pešacima bude omogućen prolaz sa jedne strane na drugu. Ovo bi bio deo dobre turističke ponude, puno ljudi bi moglo da se zaustavi, poseti nalazište i ekonomski doprinese regionu - objašnjava Sabeg.

On veruje da bi, u sličnoj situaciji, u Francuskoj brzo pripremili zahtev za proglašenje građevine za spomenik kulture i eventualno pripremili kandidaturu za UNESCO. Međutim, s druge strane u toj zemlji se pažnja posvećuje preventivnim arheološkim istraživanjima.


Uništavaju se manje značajni lokaliteti

veronika Uveliko se bazilika konzervira; foto: Vanja KeserArheolog francuskog Nacionalnog instituta za preventivna arheološka istraživanja Veronik Gaston objašnjava da je u toj zemlji obavezno da, ukoliko na trasi puteva koji će se graditi postoje arheološki tragovi, kompetentne službe rade iskopavanja.

Kada je nalazište od izuzetnog značaja, država proglašava nalazište za spomenik kulture i projekat infrastrukture se menja. Ukoliko nalazište nije od posebnog značaja, ono se uništava prilikom infrastrukturnih radova - naglašava Gaston.

Napominje da je, među brojnim rešenjima, zatrpavanje nalazišta najmanje štetno jer “nalazište koje se ne održava kako treba trpi značajniju destrukciju”. Naravno, pod uslovom da je spomenik moguće kasnije otkopati i nastaviti radove na njemu.

Podsetimo, bazilika je pronađena pre tri godine i prvi zahtev niškog Zavoda za zaštitu spomenika bio je da se radovi na izgradnji puta zaustave i trasa Koridora 10 izmesti kako bi se sačuvalo ovo vredno nalazište.

Potom je krajem 2013. godine Republički zavod doneo rešenje da se bazilika pokrije peskom, nakon čega je niški Zavod formirao svoju komisiju koja je propisala mere zaštite ovog objekta i predložio da se on ili zaštiti i ostavi u izvornom položaju, ili da se izmesti.

Istraživanja su nastavljena 2014. godine, sve dok početkom godine "Koridori Srbije" nisu zahtevali ponavljanje postupka. Pre oko dve nedelje, Republički zavod je poništio sva rešenja niškog zavoda i doneo svoje rešenje da se bazilika "zatrpa".

Ovu odluku su neprihvatljivom nazvali Srpsko arheološko društvo i Srpska pravoslavna crkva, a arheolog niškog Zavoda Toni Čerškov istakao je da će pokrivanje peskom i potom izgradnja puta potpuno uništiti ovo ranohrišćansko nalazište.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Republika Juzna Srbija

    20:49 // 10. 7. 2015.

    Ruka koja pruza jako i sigurno mesto za sletanje,
    Ja bih izabrao ove dve stvari za poklone koje smatram da su najbolje,
    Jer sa korenima i sa krilima moćicete naći sve ostalo!

    CUVAJTE SVOJU DECU DAJTE IM KRILA ALI I KORENJE DA IMAJU I DA ZNAJU KAKO I GDE DA SE VRATE.
    Jug Srbije opameti se!

  • Republika Juzna Srbija

    20:45 // 10. 7. 2015.

    "Ako bih mogao da vam dam samo dve stvari,
    Jedan bi bila korenje, a druga, krila.
    Korenje, ne da te vezuju za zemlju, vec da vas vodi tamo gde se nalazi vaše ispunjenje
    Zvezvda vodilja, cvrstog temelja,
    Izvor vaše unutrašnje odlučnosti.
    Krila da se vinete preko prepreka,
    krila da letite slobodno,
    Krila da budete najbolji što možete biti.
    Da kad naidju prepreke, iz korena raste ruka,

  • Republika Juzna Srbija

    20:39 // 10. 7. 2015.

    I gledaj kako ti se deca sele i beze glavom bez obzira!
    "Ako bih mogao da vam dam mnoge stvari,
    Ja bih vam dao zlatne i srebrne prstenove
    Znanja koje sam stekao sa godinama
    Dar da se smejem kroz suze
    Poverenje, hrabrost, odlučnost,
    Smeh i duh i ljubav prema stvaranju,
    Umotana u kutiji sa masnom, dao bih vam
    Da vas ovi darovi koje treba imati dokle god živite.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: