Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:19, 28. 6. 2016.

| Kultura

Nalazište Medijana konačno otvoreno za javnost, ali delimično

Autor:B. J.Izvor:Južne vesti
Medijana
Više od 10 hiljada turista posetilo Medijanu; foto: Dejan Petrović

Iako će posle 4 godine jedan deo Arheološkog nalazišta Medijana biti otvoren za turiste, mozaici će i dalje biti nedostupni. Kako kažu u Narodnom muzeju, do okončanja radova Zavoda za zaštitu spomenika kulture, mozaici neće biti izloženi.

Od srede 29. juna u Vili cara Konstantina svi zainteresovani moći će da pogledaju izložbenu postavku povodom 80 godina od podizanja muzeja na ovom lokalitetu. Direktor Narodnog muzeja Slaviša Popović kaže da će na retrospektivnoj izložbi biti prikazan istorijat Medijane i muzejske zgrade.

Izmedju dva rata 1936. godine prvi put u ovom delu Evrope podignuta je jedna ovakva zgrada na lokalitetu kao što je Medijana. Zgradu su podigli žitelji grada i istaknuti pojedinci dobrovoljnim prilozima. Još tada je narod znao da se okupi oko muzeja i da prepozna ono što je za njega važno, a to je istorijsko kulturno nasleđe - kaže Popović.

Prema Popovićevim rečima još uvek nije poznato kada će Narodni muzej raditi punim kapacitetima niti kada će biti završena zaštitna kupola sa vilom sa peristilom.

U međuvremenu ćemo početi da primamo posetioce i pokazivaćemo deo onoga koliko je sada moguće. Ne pokazuju se mozaici, po kojima je Medijana prepoznatljiva, ali to u ovom trenutku nije moguće dok se objekti ne privedu kraju i svojoj nameni - kaže Popović.

Medijana Još uvek nije poznato kada će mozaici biti dostupni javnosti; foto: Dejan PetrovićRadno vreme lokaliteta je od utorka do petka od 11 do 18 sati, a subotom i nedeljom od 10 do 15 sati. Ponedeljkom Medijana neće raditi.

Cena karte je 150 dinara za odrasle a 130 dinara za đake, studente i penzionere.

Grupne posete odraslih su 200 dinara po osobi i uključuju posete svim objektima Narodnog muzeja Niš (Ćele kula, Arheološka sala, Logor „12. februar“ i Medijana), a cena karte za grupne posete đaka, studenata i penzionera je 170 dinara.

Podsetimo, iako je trebalo da radovi na Medijani budu završeni pre 2013. godine, kada se obeležavalo 1.700 godina od Milanskog edikta koji je doneo Konstantin Veliki, to se nije desilo. Bilo je problema sa novcem, pa su rokovi stalno pomerani.

Tako je u godini jubileja Medijana bila zatvorena za turiste, a potom je predviđeno da prva faza bude gotova do novembra 2014. godine. Međutim, ni to se nije desilo, pa je onda procenjeno da će biti pokrivanje Vile biti gotovo u toku 2015. godine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • putnik75

    22:46 // 1. 7. 2016.

    To u stvari i nije vila izmisljenog konstantina vec najveca tajna ovog dela sveta.Zasto se ljudi ne pitaju cemu zatvaranje nalazista na ovoliki period ako je u pitanju obican spomenik proslosti!?razmisljaj o tome jer jedino tako i ucis!!!

  • Pentraksil

    14:46 // 29. 6. 2016.

    Citavih 20 dinara popusta za djake, masala.

  • Posetilac

    18:12 // 28. 6. 2016.

    Nadamo se ce novi direktor Narodnog muzeja vise uciniti za ovako vredan arheoloski lokalitet.

    • Nebojsa Ozimic

      15:30 // 30. 6. 2016.

      Spale, provalila te arheoloska

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: