Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:42, 28. 7. 2015.

| Kultura

Neizvesno da li će "Nišvil" biti održan u Tvrđavi

Autor:J. CanićIzvor:Južne vesti
nisvil
Jedino je odobren prostor za dve bine koje su deo glavnog programa; foto: Marko Pekić

Rešenje niškog Zavoda za zaštitu spomenika da “Nišvilu” ne odobri korišćenje svih traženih lokacija u Tvrđavi poništio je Republički zavod i vratio na ponovno odlučivanje, tako da se još ne zna hoće li biti besplatnih programa.

Prema prvobitnoj odluci niškog Zavoda, organizatorima džez festivala data je dozvola za korišćenje prostora za dve glavne bine, dok nije odobreno korišćenje desne strane Tvrđave na kojoj se godinama održavaju besplatni koncerti, izložbe, radionice…

Sem prostora kod planinarskog doma i Paviljona, “Nišvilu” nije dato ni da koristi prostor oko dečijih igrališta i ateljea. Kada bi ta odluka bila ispoštovana, na festivalu bi umesto 90 bilo održano 25 koncerata.

mape bina Ovako je izgledala mapa bina prošle godine Organizatori festivala su se žalili na ovu odluku Republičkom zavodu, koji je prema rečima pomoćnika direktora Ivane Ranković, ukinuo to rešenje, vratio niškom Zavodu na ponovno odlučivanje i dao preporuku da se većina prostora ipak ustupi “Nišvilu”.

Preporuka je da se dozvoli korišćenje skoro svih traženih lokacija. Dali smo uputstva kako treba da se, po našem mišljenju, postupi. Odnosno da se “Nišvilu” daju ti prostori, kao i kako treba da se oni zaštite - objašnjava Rankovićeva.

Ona objašnjava da ipak ima delova Tvrđave koji nisu bezbedni za posetioce, te da su od niškog Zavoda tražili da sonde koje su otvorene i tri metra duboke obavezno prekriju.

Kada će niški Zavod doneti novo rešenje, s obzirom na to da “Nišvil” počinje 13. avgusta, nismo uspeli saznamo jer direktorka Elena Vasić Petrović nije odgovorila na naše pozive.


blagojevic Atelji prvi put traženi kao lokacija za prateći program, kaže Blagojević; foto: JVBlagojević: Moguće i izmeštanje festivala


Direktor “Nišvila” Ivan Blagojević nada se da će poništenje prvobitnog rešenja uticati na niški Zavod za zaštitu spomenika i željno iščekuje novu odluku. Ukoliko stručnjaci Zavoda u Nišu ostanu pri ranijoj odluci, “Nišvil” će se opet žaliti.

Ukoliko nam bilo šta bude uskraćeno od onoga što smo tražili, opet ćemo se žaliti. Ne želimo da ugrozimo koncept festivala i želimo da bude celina. Posebno što je reč o lokacijama za besplatne programe poput “Youth” i “Open” stejdža - ističe Blagojević.

Kako je do početka “Nišvila” ostalo nešto manje od 3 sedmice, direktor festivala se nada da će novo rešenje stići pre toga, a ukoliko nova odluka ne odobri korišćenje svih lokacija festival će biti izmešten.

Preselićemo ga negde, razmotrićemo na vreme neke druge prostore gde možemo da ga izmestimo, jer nećemo dozvoliti da nam neko remeti ono što smo gradili godinama - objašnjava Blagojević.

On ističe da nije baš jasno kako se druge manifestacije održavaju na tim lokacijama koje su sad sporne, dok je u ovom slučaju Zavod “odjednom odlučio da one nisu bezbedne”.

Nije na Zavodu na brine o posetiocima, već o kulturnom dobru. Može da nam naloži da ogradimo prostore koji su opasni i koji mogu biti oštećeni. Kao oganizatori smo svesni da moramo da brinemo o bezbednosti posetilaca i nikad nam se nije dogodio nijedan incident - napominje direktor “Nišvila”.


Niški Zavod: Odluka u skladu sa realnim stanjem

elena Direktorka Elena Vasić Petrović istakla da je najspornije što je "Nišvil" tražio prostor severoistočnih bedema; foto: G. Ćopić Međutim, kako je direktorka niškog Zavoda Elena Vasić Petrović izjavila ranije za list Danas, rešenje koje je doneto u skladu je sa realnim stanjem na terenu.

Prostori za koje se smatra da nisu bezbedni za organizaciju manifestacija ove vrste ili mogu biti ugroženi intervencijama organizatora nisu dozvoljeni za korišćenje. Mere tehničke zaštite u skladu su sa elaboratom zaštite i uređenja Niške tvrđave, koji definiše način korišćenja svih prostora ovog spomenika kulture - rekla je Vasić Petrović.

Da li će se Zavod za zaštitu spomenika u Nišu i dalje držati prvobitne odluke ili pak odobriti ostaje da se vidi, a do tada biće neizvesno da li će ljubitelji džeza od 13. do 16. avgusta posećivati koncerte u Tvrđavi koja je godinama unazad “domaćin” festivalu “Nišvil”  ili na nekom drugom mestu.

Programi za obnovu ateljea

Prostor oko slikarskih ateljea koji su potpuno ruinirani i zapušteni već godinama, "Nišvil" je prvi put tražio ove godine. Namera je, kako objašnjava direktor festivala Ivan Blagojević, da se od dobrovoljnih priloga koji bi tu bili prikupljeni ateljei obnove.

Plan je da tu bude održan program Džez dens, a umesto ulaznica posetioci bi davali priloge. Prikupljeni novac bi potom uplatili Gradu kako bi ateljei bili obnovljeni  - kaže Blagojević.

On ističe da je želja da umesto atelja zaraslih u korov, ovaj deo Tvrđave postane niški Monmartr.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Двери Ниш

    11:24 // 30. 7. 2015.

    Треба основати Завод за заштиту од Завода...

  • shaft

    23:22 // 29. 7. 2015.

    @Aleksandar J.-Hipoteticki,postavio si dobro pitanje i konstataciju.Ali,surova realnost je da je u ovom gradu,"kulturnim" radnicima mnogo blizi turban folk nego li sve ono sto ima kulturnu i umetnicku misiju!?.Znaci,da je htela Ceca tu lokaciju,direktorku niko ne bi ni pitao,kao sto je za izlozbu koza nisu nisu konsultovali.

  • mirko mirkovic

    22:03 // 29. 7. 2015.

    Pitanja za direktorku : Vase sediste je u Banovini zgradi koja je proglasena kulturnim dobrom od velikog znacaja a fasada zgrade je izbusena kao sir da bi se postavile klime.Zasto ne brinete o vasoj kuci? Koliko se objekata o kojima brine zavod srusilo da bi se na njihovom mestu podigle stambene zgrade?Koliko se objekata o kojima "brine" zavod srusilo samo od sebe odnosno od nebrige zavoda?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: