Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:43, 13. 4. 2010.

| Kultura

Niš: novi rezultati arheoloških istraživanja (video)

Autor:Predrag BlagojevićIzvor:Južne vesti

Najnovije analize antropologa potvrdile su sumnje da je u grobnici u niškom naselju Jagodin Mala pronađen i skelet fetusa iz ranohrišćanskog perioda.

Za sada je utvrđeno da grobnica datira iz šestog veka. I dalje nije poznat pol deteta, kao ni uzrok smrti majke, ali bi dalja ispitivanja trebalo da daju odgovore i na ova pitanja.

U porodičnoj grobnici, koja je verovatno bila vlasništvo porodice višeg socijalnog statusa, pronađeno je osam individua, a arheolozi veruju da će dalja istraživanja pokazati da ih je bilo i više.

- Zanimljivo je da ovde nalazimo i decu. Jedan dečiji skelet starijeg deteta, i u centralnom delu objekta zatekli smo skelet mlađe žene sa fetusom na karličnom delu. Ona je verovatno umrla u toku kasne trudnoće ili tokom porođaja, šta se tačno desilo znaćemo nakon dodatnih analiza - kaže Marija Radović, antropolog.

Radović kaže da će dalja istraživanja pokazati uzrok smrti, pol i još neke naučnicima bitne činjenice.

Osim skeleta nisu pronađeni značajniji predmeti, ali zanimljvost predstavljaju dva lakrimarijuma, staklenih posuda za sakupljanje suza.

- Postojao je običaj prilikom sahrana u antičkom periodu, gde su prisutni na sahrani ostavljali svoje suze u tu bočicu, a ta bočica se pohranjivala najčešće uz pokojnika - kaže Toni Čerškov, arheolog Zavoda za zaštitu spomenika u Nišu.

Ovim je završena prva faza istraživanja na grobnicama otkrivenim decembra 2009. godine. Arheolozi su već započeli iskopavanja stotinak metara dalje.

- Elektroprospekcijom smo utvrdili postojanje objekata pod zemljom i već danas, prvog dana iskopavanja, pokazalo se da smo bili u pravu i da se tu nalaze neke konstrukcije koje mogu da budu od značaja za dalja istraživanja - kaže Čerškov.

Grobnice pronađene decembra 2009. godine najvećim delom će biti uništene zbog izgradnje saobraćajnice koja će spajati novoizgrađeni most i Pantelejsku ulicu (ranije Ratka Pavlovića).

Na prostoru naselja Jagodin Mala, nedaleko od centra grada, u istraživanjima obavljenim u proteklih 80 godina otkriveno je više stotina sakralnih objekata, bazilika i velikih hramova iz ranohrišćanskog perioda. Nažalost, jako mali broj je sačuvan.

Iako je Skupština Srbije sredinom sedamdesetih nekoliko objekata stavila pod najviši stepen zaštite države, skoro svi su u u jako lošem stanju.

najnovija otkrića na arheološkom nalazištu u naselju Jagodin Mala

Snimci ranohrišćanskih spomenika u naselju Jagodin Mala.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Milos

    00:16 // 30. 4. 2010.

    Da ista zna verovatno ne bi dosao za direktora javnog preduzeca u Nisu :)

  • zoran rajković

    07:50 // 28. 4. 2010.

    KATASTROFA
    direktor gorice morao je da zna da je tvrđava ispod zemlje puna arheoloških objekata s obzirom da je sigurno još u školi učio da je tvrđava građena na temeljima ranijih vojnih utvrđenja (antičkog,srednjevekovnog)
    neko mora da odgovara da počne da odgovara s obzirom da je mnogo arheoloških nalaza uništeno tokom raznoraznih otkopavanja za sve i svašta od strane raznih nestručnih a i stručnih ljudi

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: