Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:18, 8. 5. 2015.

| Kultura

Niška studentkinja nagrađena na Bijenalu za "opasnog oposuma"

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
Jelena-Miljkovic
Jelena Miljković se bavi i fotografijom

"Sve što nemaš, nacrtaj" ideja je koja je studentkinju niškog Fakulteta umetnosti Jelenu Miljković dovela do nagrade na XVIII bijenalu studentskog crteža Srbije, što će joj u galeriji Doma kulture "Studentski grad" obezbediti prvu samostalnu izložbu.

Oposum "Porodica opasan" ili "Porodica oposuma"To što se uz Stefana Todorovića i Maje Zorić sa beogradskog Fakulteta likovnih umetnosti našla među troje ravnopravno nagrađenih za Jelenu je bilo iznenađenje, zato što nije ni znala da su njeni radovi poslati na konkurs, ali i zato što je iz crtanja najčešće bila ocenjivana sedmicom.

Ipak, njen crtež originalnog naziva "Oposum", koji je zbog greške u pisanju nagrađen pod imenom "Opasan", oduševio je žiri koji su činili magistri likovnih umetnosti Nataša Kokić i Predrag Terzić, magistar likovnih umetnosti, slikar i teoretičar umetnosti i medija Predrag Terzić i istoričar umetnosti Ksenija Marinković.

Monotipija "Monotipija"Oposuma kojeg nije videla nijednom, a crtala mnogo puta, predstavila je drvenim bojicama koje su joj, uz akril, kolaž i ulje, omiljene za rad.

Ova studentkinja IV godine Departmana za likovne umetnosti u klasi mr Bratislava Bašića kaže da u njenom radu ne postoji određen koncept, da crta oduvek, da može da crta uvek i da se najviše izražava kroz crtež.

Svoje radove, bilo da je reč o crtežu, fotografiji, slici, mozaiku ili dizajnu za wc daske, ne voli da opisuje.

Nema potrebe da objašnjavam šta radim. Verujem da stav treba da nacrtaš i tako ga izložiš ljudima, a metafizička objašnjenja su suvišna - kaže ova umetnica.

crtez "Mega satan"Pošto podržava stavove da se umetničko delo procenjuje na osnovu količine stimulacije i utiska koje izaziva kod ljudi, suvišnim smatra i komplikovane opise u promotivnim materijalima izložbi.

Ne volim "reči eminentnih stručnjaka" koji opisuju dela i izložbe na način koji nikom nije razumljiv i retko kome potreban - kaže Jelena.

Predstoji joj da među svojim crtežima, auto-portretima, fotografijama, skulpturama bogomoljki od žica, slikama i skicama odabere one koje će je na samostalnoj izložbi, za koju datum još nije određen, najbolje predstaviti javnosti.

Ova umetnica poziva zainteresovane da 9. maja od 13 sati dođu u galeriju Doma kulture "Studentski grad" gde će joj zvanično biti uručena nagrada i gde će biti izložena njena dva rada.

Dodaje da bi "ovim putem svim štakorima poželela mir u svetu". 


Jelena je nagrađena u konkurenciji među studentima i postdiplomcima sa Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, Akademije umetnosti u Novom Sadu, Fakultetu umetnosti u Zvečanu - Kosovska Mitrovica, Filološko-umetničkog fakulteta u Kragujevcu, Državnog univerziteta Departmana umetnosti u Novom Pazaru, Akademije primjenjenih umejetnosti u Rijeci.

Dom kulture "Studentski grad" Bijenale organizuje od 1981. godine.

Kako kažu organizatori, osnovna zamisao izložbi studentskih radova jeste da "pruži uvid u osobene rukopise različitih likovnih škola".

Mnogi, a naročito nagrađeni učesnici dosadašnjih "Bijenala studentskog crteža" imaju istaknuta mesta na savremenoj likovnoj sceni kod nas i u inostranstvu.

Bijenale

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: