Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:13, 14. 9. 2016.

| Kultura

Niški kompozitor nagrađen na filmskom festivalu u Americi

Autor:S. Janačković Izvor:Južne vesti
Stefan
Završava specijalističke studije na Fakultetu umetnosti u Beogradu; foto: arhiva Stefana Sretića

23-godišnji pijanista i kompozitor iz Niša Stefan Sretić dobio je nagradu na Međunarodnom filmskom festivalu u Koloradu "Moondance" u kategoriji za najbolju originalnu muziku za filmove van engleskog govornog područja. Prvi je učesnik iz Srbije ikada nagrađen na ovom festivalu.

Stefanu, koji je klavir na Fakultetu umetnosti u Nišu masterirao kao student generacije, nije manjkalo inspiracije da autorskom muzikom upotpuni kratki dokumentarac "Otkucaji tišine" Marka Džambića.

Otkucaji tišine Stefanova muzika prati film o srpskom paraolimpijcuOvo je priča o skijašu i fudbaleru Aleksandru Radišiću koji je pre desetak godina ostao prikovan za invalidska kolica i zatim postao paraolimpijski reprezentativac u stonom tenisu.

Moja kompozicija ne prati ceo film, već se pojavljuje kada on dostiže kulminaciju u poslednjem segmentu. Tu jača dramski i emotivni element - kaže Stefan.

Da bi kompoziciju što bolje uklopio sa radnjom i slikom, dok je radio na njoj razgovarao je sa rediteljem, slušao njegove ideje, ali i sam istraživao i čitao o Aleksandru Radišiću.

Nastala je nova energija koju smo pretočili u muziku, a ona se sjedinila sa slikom. Dobili smo šta smo želeli - priča Stefan.

Festival Nagrada i za Srbiju; izvor: moondancefilmfestival.com

Na nagrade koje je tokom niže i srednje muzičke škole i na fakultetu, kao solo pijanista dobijao i u zemlji i u inostranstvu, već je navikao, ali  je „Atlantis Award” iz Kolorada posebno značajna jer je Stefanovo prvo priznanje za komponovanje filmske muzike.

Na polju scenske muzike počeo sam da radim još u srednjoj školi. Stupio sam u kontakt sa Stefanom Krasićem i komponovao sam muziku za njegove filmove - "Mozaik" iz 2014, i "Po Suncu hoda", koji će izaći u novembru - kaže Stefan.

Nova nagrada će mu, nada se, biti vetar u leđa i odskočna daska za dalje pobede.

Dok očekuje da premijera "Otkucaja tišine" u Nišu bude organizovana i u Nišu, on priprema poslednje ispite na specijalističkim studijama na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • shaft

    19:03 // 15. 9. 2016.

    Cestitke i mami i tati!

  • Mocartova drugarica

    12:22 // 15. 9. 2016.

    Niski bajca! Bravo drugar

  • Nišlije u Americi

    04:24 // 15. 9. 2016.

    Sjajna vest, i čestitamo od srca!!! Samo napred!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: