Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:40, 24. 11. 2016.

| Kultura

Niški reditelj nagrađen u Americi

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Film nagrađen u Americi; foto: SEETV, Optimisticfilm and Miodrag Trajkovic and Nikola Majdak
Film nagrađen u Americi; foto: SEETV, Optimisticfilm and Miodrag Trajkovic and Nikola Majdak

Dokumentarni film "Obećanje", autora Dušana Gajića, čiju režiju potpisuje Nišlija Željko Mirković, osvojio je glavnu nagradu za dokumentarni film na Eugene International Film Festivalu, održanom u Oregonu u Americi.

Film govori o neobičnom poduhvatu jedne francuske porodice koja se nastanila u selu Rogljevo kod Negotina, kako bi zajedno sa meštanima proizvodila organsko vino za međunarodno tržište. Ekipa filma sa meštanima; foto: SEETV, Optimisticfilm and Miodrag Trajkovic and Nikola Majdak Ekipa filma sa meštanima; foto: SEETV, Optimisticfilm and Miodrag Trajkovic and Nikola Majdak

Dolazak Francuza skrenuo je pažnju na paradoks da ovaj kraj propada uprkos svom prirodnom bogatstvu. Ovaj film je priča o sukobu mentaliteta i predrasuda, o tome kako vidimo sebe i spoljni svet i kako nas vide drugi – rekao je autor i producent filma Dušan Gajić.

Producenti najavljuju da će film ekskluzivno biti prikazan 3. januara 2017. godine na Katalonskom javnom servisu, na prvom programu u udarnom terminu. Očekuje se i premijera na RTS-u, a za film su zainteresovane i TV stanice iz Kanade, Švajcarske, Norveške, Danske, kao i Al Džazira Balkan.

Očekujem da će ovo biti film koji inspiriše ljude, ali i koji će otvoriti dijaloge o tome kako je moguće probuditi Uspavanu lepoticu iz začaranog sna, što na neki način predstavlja i ovaj naš region i njegove neostvarene potencijale u mnogo aspekata – kazao je reditelj i producent Željko Mirković.

Nišlija Željko Mirković je reditelj, producent i profesor filma i digitalnih medija u Americi. Završio je Akademiju umetnosti u Beogradu i Master studije u medijima u Velikoj Britaniji, a trenutno je na doktorskim studijama u Austriji. Reditelj Željko Mirković; foto: promo Reditelj Željko Mirković; foto: promo

Za svoje filmove je do sada osvojio 44 internacionalne nagrade. Poslednji dokumentarni film „Drugi susret“ bio je zvanični kandidat za Oskara, u kategoriji dugometražni dokumentarni film 2014. godine.

Autor je dokumentarnih filmova “Obećanje”, ”Svetislаv Pešić, Više od trenerа”, ”Drugi Susret”, ”Lаjko Feliks - U potrаzi zа sobom” , ”Dugo putovаnje kroz istoriju, historiju i povijest”, ”Oženiću celo selo”, ”21. Sekund”, ”Muhаrem, Muzikа oči životа”…

Projekat „Obećanje“ podržali su Filmski centar Srbije i fond EU „Kreativna Evropa, Media“. Film ima verzije od 52 i 74 minuta.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: