Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:59, 5. 12. 2016.

| Kultura

Niški spomenici se loše promovišu

Autor:J. ĆosinIzvor:Južne vesti
Spomen-park Bubanj
Potrebna bolja promocija spomenika; foto: JV

Uprkos tome sto ima puno spomenika u Nišu, oni su, prema rečima arhitekte i konzervatora u Aleksandre Mirić, slabo posećeni. Razlog što ni Nišlije ne obilaze spomenike i što o njima malo znaju je, prema njenom mišljenju, što se ne promovišu na dobar način.

Građani Niša u proseku jednom u životu ili čak ni jednom, tvrdi Mirićeva, uđu u arheološku salu gde su slikovito prikazane priče o istorijskom i civilizacijskom razvoju grada. Kako smatra, nije dovoljno samo to što se u poslednje vreme ulaže dosta napora i novca za rekonstrukciju spomenika.

Divno je što se spomenici kulture neguju i što im se produžava vek, ali oni ljudima moraju biti prezentovani na bolji način. Mora da se iskomunicira sa ljudima kako bi ih oni upoznali i zavoleli, jer ti spomenici pripadaju nama, našim očevima, dedama – smatra dr Aleksandra Mirić, arhitekta- konzervator.

Klasične prezentacije na koje smo navikli, kaže, isuviše su iscpljujuće čak i za same stručnjake.

Izložbe bez kustosa, sa malo slika i mnogo teksta čak ni sama ne uspem da ispratim do kraja. Postoji bolji način da se ljudima predstavi neka znamenitost kroz filmove, priču, makete koje je sve lakše praviti uz pomoć 3D tehnike i slično – kaže Mirićeva.

Da bi se to postiglo, smatra, pre svega ustanove kulture treba da izađu iz svojih kancelarija među ljude i ispitaju šta narod očekuje od njih, kroz akcije koje su praktične.

Noć istraživača, gde dva doktora nauke stvari prezentuju deci i njihovim roditeljima je mnogo dobar primer jer Nišlije imaju retko priliku da prisustvuju tako osmišljenim kvalitetnim posetama – kaže Mirićeva.


Spomenici se različito vrednuju u zavisnosti od vlasti

Kako se politika menja sa svakom novom vlašću, tako se menjaju i vrednosti različitih spomenika kulture, smatraju stručnjaci iz ove oblasti.

Demokratiju kulture, koja podrazumeva podjednaku zastupljenost svih perioda i jednak tretman svih spomenika, neodvoljno je na ovim prostorima razvijena, tvrdi Mirićeva, a primer za to su Jevrejsko groblje u Nišu, koje je potpuno nepristupačno, ali i park Bubanj koji tek u poslednje vreme ponovo oživljava. Spomenici kulture Razgovor o kulturnom nasleđu; foto: JV

Spomenici su vrednost koja ne sme da se preispituje, bilo da su oni turski, antifašistički, oni pripadaju nama. I tih 5 vekova pod Turcima su deo naše istorije, naše kulture, identiteta... Mi živimo u sekularnoj državi i govoriti o religioznom nasleđu na način forsiranja jednog ili drugog je nedopustiv – kaže Mirićeva.

Kao čest problem u Nišu javlja se i nedovoljan broj stručnih vodiča, ili makar onih koji govore strane jezike, kaže Vlada Jovanović iz Turističke organizacije Niš.

Nedavno smo u Niši imali nekoliko stranaca koji ne govore engleski, pa smo imali problem jer nismo mogli da nađemo vodiča koji govori nemački – kaže Jovanović.

O kulturnom nasleđu i tome koliko je ono, kao nezamenljiva kulturna vrednost jednog naroda važna, u petak su u prostorijama EU info kutka sa svojim gostima razgovarali Milan Hornak, arheolog iz Slovačke i izvršni direktor kompanije Via Magna, Aleksandra Mirić, arhitekta i konzervator iz Niša.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • lahor

    12:24 // 5. 12. 2016.

    Bruka za grad

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: