Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:29, 19. 12. 2016.

| Kultura

Nišlije doprinele boljem radu Narodne biblioteke

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Preko 640 novih naslova u Biblioteci; foto: JV
Preko 640 novih naslova u Biblioteci; foto: JV

Donatori i ljubitelji knjige, koji su Narodnoj biblioteci “Stevan Sremac” u Nišu darovali brojna vredna izdanja, ali i građani koji su poklanjajući hiljade knjiga doprineli da “bankomat” biblioteke i dalje živi, obeležili su ovu godinu u niškoj biblioteci.

Preko 25.000 korisnika bilo je na različite načine deo biblioteke, kako kaže direktorka Sonja Šuković, neki od njih bili su stalni članovi, bilo je mnogo besplatnih članarina, kao i dece i starijih od 65 godina. Mnogo Nišlija, dodaje, nije posećivalo Biblioteku samo radi čitanja.

Sve naše programske aktivnosti, književne večeri, tribine, škola kineskog jezika, su potpuno besplatne i tu dolaze ljudi koji nisu klasični korisnici bibliotekarskih usluga. Svake nedelje okupljamo preko 250 dece. Tu se stvara nova čitalačka publika i mi smo ponosni na tu činjenicu, jer se tako stvaraju korisnici za budućnost - dodaje direktorka.

Nišlije su najčešće posezale za trilerima i kriminalističkim romanima, poput Agate Kristi, kaže Dragana Najdanović sa odeljenja za beletristiku. Vrlo popularan bio je Haled Hoseini, autor čuvenog romana "Lovac na zmajeve", čija se dela zbog toga retko mogu naći na policama Biblioteke. Deo nove opreme; foto: JV Deo nove opreme; foto: JV

Brojne pogodnosti koje korisnici mogu da očekuju, kako kaže pomoćnik direktora Predrag Panić, biće ostvarene zahvaljujući projektima kojim je Biblioteka dobila oko 3 miliona dinara. Većina tog novca biće usmerena na odeljenje digitalizacije, a ostatak na umrežavanje ogranaka i dečije odeljenje.

Samo za tehničku opremu izdvojeno je oko 2 miliona dinara. Dobili smo opremu koja će biti namenjena našim korisnicima. Jedna od novina je da će moći digitalno da pretražuju određene publikacije koje se već skeniraju i koje će moći da listaju stranu po stranu na našem sajtu. U prostorijama biblioteke će biti u prilici da komandom ctrl-f pretražuju određene publikacije po ključnim rečima - dodaje Panić.

Novina je i kupovina novih knjiga koje nije bilo 3 godine, kaže rukovodilac odeljenja nabavke i obrade Suzana Stanković, čime će Nišlije moći da izaberu više od 640 novih naslova. Stigle nove knjige; foto: JV Stigle nove knjige; foto: JV

Kada je reč o poklonjenim knjigama, u ovoj godini ih je bilo preko 8.000. Ministarstvo kulture i informisanja je bibliotečke fondove uvećalo za oko 2.200 knjiga, iz akcije “Piramida” je bilo oko 800 novih knjiga, a od različitih izdavačkih kuća, samih autora, građana, naših korisnika takođe je bilo poklonjenih knjiga u jako velikom broju - dodaje Stanković.

Cena godišnje članarine u Biblioteci iznosi 700 dinara i omogućava Nišlijama da svakodnevno čitaju i uživaju u kvalitetnim knjigama, a studenti tu mogu pronaći literaturu neophodnu za spremanje ispita ili izradu seminarskog rada.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: