Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:43, 19. 11. 2016.

| Kultura

Nišvil: Kendi Dalfer za počasnu građanku Niša

Autor:B. G.Izvor:Južne vesti
Kendi Dalfer
Kendi Dalfer 2011. godine; Foto: Petar Stošić/Južne vesti

Rukovodstvo Nišvil džez festivala predložilo odbornicima Skupštine grada Niša da čuvenoj holandskoj saksofonistkinji dodeli status počasnog građanina i to zbog njenog doprinosa promociji Niša i Nišvila, pre svega u svojoj rodnoj Holandiji.

Dalfer je, prema rečima direktora Nišvila Ivana Blagojevića, u svojim mnogim medijskim nastupima promovisala jedinstvenost niškog festivala, koji je ove godine uticajni britanski list “Gardijan” svrstao u Top 10 evropskih džez festivala.

Posebno je naglašavala atmosferu festivala, jedinstvenu publiku i gostoljubivost građana Niša - kaže Blagojević.

Blagojević kaže da se nada da će njegov predlog biti prihvaćen, kako bi priznanje moglo da bude uručeno svetski poznatoj umetnici 13. avgusta, na zatvaranju Nišvila.

Već su počeli i dogovori da za ovaj specijalni nastup u Nišu Kendi dovede i specijalnog gosta, odnosno nekog od poznatih muzičara sa kojim je sarađivala tokom izuzetno bogate karijere - kaže Blagojević.

Inače, Kendi Dalfer je tokom poslednje dve decenije u svetskim razmerama sigurno najistaknutiji instrumentalista lepšeg pola u domenu funk muzike i smooth džeza, ali i potvrda da izuzetno atraktivan izgled itekako ide zajedno sa vrhunskim talentom i kreativnošću.

Ćerka je poznatog holandskog jazz saksofoniste Hansa Dalfera, koji joj je, na njeno insistiranje, i dao prve časove na saksofona kada je imala samo 6 godina.

U žižu svetske javnosti je dospela nakon pesme sa Dejvom Stjuartom iz grupe "Euritmics", a njihova kompozicija „Lilly was here“ napravljena za istoimeni film je postala verovatno najpopularnija instrumentalna numera tokom poslednje dve dekade 20. veka.

Na Nišvilu je nastupala do sada već 3 puta. Avgusta 2009. je priredila koncert za pamćenje, dve godine kasnije je nastupila sa svojim ocem i njegovim bendom, a poslednji put 2014.

“Nišvil” je festival koji čini ono što i ja radim u muzici, spaja različite stilove i ljude različitih godina i ukusa. Smatram da je to odlična stvar i da nam je potrebno još takvih festivala na svetu - izjavila je Dalfer 2014.

O njenom značaju i položaju na svetskoj muzičkoj sceni govori i spisak muzičara sa kojima je nastupala ili snimala - Van Morison, Pink Flojd, Areta Frenklin, Bijonse, Markus Miler, Džuls Holand…

Nastup Kendi Dalfer na Nišvilu 2011. godine

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • GoranČe

    10:54 // 20. 11. 2016.

    Sjajan predlog i ne vidim ni jedan smislen razlog da se ne ostvari. Samo dok je upoznaju političari...zaljubiće se brzo u džez i pitaće dal' ima još

  • Blackburn

    06:47 // 20. 11. 2016.

    Odlican predlog,videcemo kako ce reagovati skupstinska vecina?Candy se ne pojavljuje na Pinku,Grandu,Prvoj,Happy-ju,pa sam sumnjicav!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: