Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:44, 27. 1. 2015.

| Kultura

Nova postavka u leskovačkom Muzeju posle 40 godina

Autor:Dragan MarinkovićIzvor:Južne vesti
muzej-leskovac.jpg
Stalna postavka Muzeja urađena je 1974. godine

Na novu stalnu postavku Narodnog muzeja u Leskovcu čeka se pune 4 godine. Najavljivana je kao najreprezentativnija istorijska publikacija u Srbiji, a završila je sa imenom kulturološkog Skadra na Bojani.

Ipak, po najavama zaposlenih u ovoj ustanovi, ona će biti otvorena 10. maja, za Dan muzeja, pod nazivom „Vremeplov leskovačkog kraja“.

Čekalo se dugo. Država je do sada za rekonstrukciju postavke izdvojila 21 milion dinara, a Grad Leskovac obezbedio je još dva miliona, koliko je nedostajalo da se privede kraju. Završeno je 90 odsto posla, ali sve je stalo kada je  budžetska inspekcija utvrdila niz nepravilnosti - kaže Vladimir Đorđević, v.d. direktora Narodnog muzeja.

2 U toku radova došlo je do promene građevinskih rešenja zbog vlage koja se pojavila u prizemlju. Nastao je problem i sa lošim izborom izvođača radova i probijanjem svih mogućih rokova. Podnošene su i krivične prijave protiv protiv odgovornih , ali se u Muzeju sada trude da sve to ostave u “ružnoj prošlosti” i sav posao privedu kraju.

Savremena prezentacija Caričinog i Skobaljić grada, piramida višeslojnog arheološkog nalazišta na Hisaru, samo su neke od celina koje će pratiti savremenu novu postavku.

3D prikazi istorije, šetnja kroz običan život meštana Caričinog grada, zlatni nakit sa antičkog nalazišta iz Male Kopašnice, gvozdena peć sa Hisara, oklop Nikole Skobaljića u prirodnoj veličini iz 15. veka, samo su neki od elemenata koji će posetiocima na realan i najmoderniji mogući način omogućiti da prošetaju kroz prošlost Leskovca i okoline - nabraja Veroljub Trajković, kustos i rukovodilac projekta rekonstrukcije stalne postavke.

U centralnoj piramidi ostavljeno je mesto i za famoznu Turovićevu iglu (pronađena na Hisaru i veruje se da je napravljena od čistog gvožđa). Trajković demantuje tvrdnje da je ona izgubljena i da niko ne zna gde se trenutno nalazi.

Po onome što ja znam, ona se nalazi u sefu Arheološkog instituta u Beogradu - tvrdi Trajković.

Stalna postavka Narodnog muzeja u Leskovcu nije menjana punih 40 godina. Ona koju možete pogledati danas urađena je 1974. godine prošlog veka.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: