Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:04, 25. 3. 2015.

| Kultura

Oko 3.000 ljudi videlo izložbu "Niš kao ratna prestonica"

Autor:J. C.Izvor:Južne vesti
izlozba-nis-ratna-prestonica.jpg
foto: Belami

Izložbu u niškoj Sinagogi "Niš ratna prestonica 1914-1915", koju je u protekla 4 meseca videlo oko 3.000 ljudi, zainteresovani mogu posetiti do sutra u 17 sati kada se ona zatvara za posetioce. Potom se izložba “seli” u Leskovac.

Kako kažu u niškom Narodnom muzeju, čiji su istoričari autori izložbe, ova postavka koja je otvorena krajem novembra prošle godine imala je veliki odjek i bilo je velikog interesovanja kako među Nišlijama, tako i među turistima.

Ponosni smo i veoma zadovoljni izložbom, a posebno saradnjom sa niškim školama jer je mnogo đaka posetilo izložbu - kaže direktor muzeja Slaviša Popović.

On najavljuje da će, prema protokolu o saradnji između niškog i leskovačkog Narodnog muzeja koji je danas potpisan, ova izložba gostovati od 7. aprila u Leskovcu.

Namera nam je i plan da izložba obiđe nekoliko gradova jer je važno da svi vide koliku i kakvu je ulogu Niš imao u Velikom ratu - objašnjava Popović.

Inače, izložba predstavlja Niš sa početka 20. veka i rasvetljava njegovu ulogu i značaj. Postavku čine, između ostalog, zastave i oružje 16. moravskog puka, fotografije iz privatnih kolekcija, animirani prikaz Niša iz tih ratnih godina, kao i brojne fotografije uglednih ličnosti i dela koja su neki od njih objavili u Nišu dok je on bio ratna prestonica.


Saradnja muzeja iz Niša i Leskovca

Osim gostovanja izložbe “Niš kao ratna prestonica” u Leskovcu, protokol o saradnji između Narodnog muzeja Niš i leskovačkog muzeja predviđa i zajednički rad na pripremi izložbe “Bugarska okupacija Srbije 1915 – 1918”.

Niški i leskovački istoričari zajedno će raditi na istraživačkom radu, kao i samoj pripremi postavke izložbe, koja će biti predstavljena na jesen.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: