Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:47, 5. 5. 2015.

| Kultura

Optužbe i izvinjenja zbog "Crvenkape" niških lutkara

Autor:J. CanićIzvor:Južne vesti
crvenkapa
Predstava uburkala javnost

Pošto u predstavi Pozorišta lutaka Niš Crvenkapa “proba drogu i odlazi sa pedofilom iza zida”, reagovao je autor teksta Igor Bojović uz tvrdnju da je komad izmenjen do neprepoznatljivosti i da su povređena njegova autorska prava. 

Bojović je za “Večernje novosti” izjavio da je šokiran predstavom za decu koja je rađena po njegovom tekstu i napomenuo da je rediteljka Biljana Vujović izbacila veći deo njegovog dramskog teksta i dopisala svoj, što je, kako objašnjava, nedopustivo po Zakonu o autorskim pravima.

crvenkapa On ocenjuje da je trebalo da sporni delovi teksta verovatno “budu kritika nekih društvenih pojava”, ali da on to nije tako shvatio.

Crvenkapa, tako, kada proba drogu uzvikne: ”Ja sam ptica, ja letim”, što izaziva smeh i radost među decom u sali - objašnjava Bojović za “Novosti”.

Autor teksta ističe da se sa ovom "umetničkom provokacijom" prvi put susreo na premijeri, a da je bio šokiran kad je video da je rediteljka, bez njegovog znanja, na listu likova dodala narkomane i pedofila.

Rediteljka Biljana Vukojović nije želela da komentariše navode Bojovića, već je samo kratko konstatovala da je “svoj posao na ovoj predstavi radila odgovorno i profesionalno”.


Izvinjenje Pozorišta lutaka

490x370-Crvenkapa-3 Iz niškog Lutkarskog pozorišta saopštavaju da “rediteljka Biljana Vujović Bajka u velikoj meri jeste odstupila od originalnog teksta”, te da su pristupili mirnom rešavanju spora sa autorom teksta i ispunili njegove zvanične zahteve.

Kažu da su povukli plakat na kome se Bojović navodi kao autor, da će budući promo-materijali biti štampani sa naznakom da je predstava rađena po motivima njegovog teksta, kao i da su uputili i javno izvinjenje kroz oglase u dva javna dnevna lista.

Gospodin Bojović je poslao pisanu izjavu u kojoj navodi da će ispunjenjem zahteva smatrati ovaj spor okončanim. Iako je ovim putem dobio moralnu satisfakciju koja mu pripada, gospodin Bojović ipak pokreće negativnu medijsku kampanju - navodi se u saopštenju Pozorišta lutaka.

U Pozorištu kažu da imaju utisak da postoji neslaganje između autora teksta i rediteljke, te da su oni u ovom slučaju kolateralna šteta. Ne poriču odgovornost u izboru reditelja i, kako kažu, preduzeće sve zakonske mere zbog povrede ugleda kuće.


Reagovalo i Udruženje dramskih pisaca

U Pozorištu lutaka zameraju što je predsednik Udruženja dramskih umetnika Miladin Ševarlić saopštenjem komentarisao predstavu istakavši da ona “nije u skladu sa društvenim i moralnim vrednostima”, a da je nije ni pogledao.

Prihvatamo deo protesta koji se odnosi na autorska prava, ali ističemo da potpisnik protesta predstavu nije gledao i da je sve što je o njoj rekao, u stvari, prenesen subjektivni doživljaj gospodina Bojovića - saopštavaju iz Pozorišta.


Predstava neće biti sklonjena sa repertoara

490x370-Crvenkapa-4 Bojoviću sporan i dizajn plakataU Pozorištu kažu da nema opravdanih razloga da se “Crvenkapa” ukloni sa repertoara.

Predstava je do sada izvedena šest puta, gledali su je učenici dve osnovne škole i čini se da je oni kojima je namenjena razumeju. A to jeste najvažnije. Deca reaguju na negativne likove, što pokazuje da razlikuju dobro i zlo, što jeste osnovni cilj svake predstave - saopštavanju iz niškog Lutkarskog.

Objašnjavajući da je problem nastao sa dva aspekta - autorskih prava i same predstave, iz Pozorišta ističu da je “Crvenkapa” specifična po novom tumačenju klasične bajke, kao i da je jasno definisano da je namenjena deci starijoj od 9 godina i odraslima.

Skreće pažnju i upozorava na opasnosti savremenog društva koje prete mladima tog uzrasta - kažu u Pozorištu.

Podsetimo, predstava “Crvenkapa” premijerno je izvedena 20. marta, a bila je najavljena kao komad koji “nije bajka za laku noć” i nosi jake poruke, pokreće pitanja i provocira.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Katarina Veselinovic

    23:00 // 7. 5. 2015.

    Gluposti! Predstava je odlična, moja sestricina se oduševila i vodila bi je opet! Sreća pa ima link na jutjubu! https://www.youtube.com/watch?v=ErvCghgX19I

  • lakis

    13:53 // 6. 5. 2015.

    Odlična predstava, pomalo pretenciozna i mračna kao uostalom i bajke braće Grim npr.Koreografija odlična, devojčice koje tumače Crvenkapu slatke i ubedljive. Songovi prva liga.Ne morališite molim!

  • pantelija

    08:31 // 6. 5. 2015.

    Ludilo!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: