Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:22, 21. 8. 2012.

| Kultura

Oratorijum u čast Konstantina

Autor:Lj.S.Izvor:Vesti Online
sanja-ilic,-balkanika.jpg
Sanja Ilić; Foto: crvenitepih.com

Sanja Ilić priprema moderni oratorijum "Konstantinus Magnus" čija će premijera biti juna 2013. godine u Nišu u čast obeležavanja 1700 godina od Milanskog edikta, prenose Vesti Online.

Osnivač grupe Balkanika kaže da će ovo ujedno biti i njegovo kapitalno delo koje će imati premijeru u sklopu velike proslave koja bi trebalo da se održi sledeće godine u Nišu.

- Organizacioni odbor te centralne svečanosti je podario nama mogućnost i čast da napravimo jedno veliko delo i da se na toj centralnoj proslavi izvede, a koje sam ja krstio kao "Konstantinus Magnus". Učestvuju niški Simfonijski orkestar, mešoviti hor, baletski igrači, mnogi veliki solisti iz Srbije i Evrope i sveta, a sve će se dešavati na Niškoj tvrđavi jer taj ambijent je kompatibilan s muzikom koju sam radio za tu priliku - rekao je Sanja Ilić.

Ilić nije želeo mnogo da otkriva o delu, ali je rekao da ima elemenata opere, oratorijuma i još drugih muzičkih formi.

- Možda ću ja na kraju smisliti svoje ime za to delo jer nije statično, a jeste Simfonijski orkestar. Nije mjuzikl, a ima dosta pevanja. Nije instrumentalno delo, a ima mnogo instrumentalista. Mi smo sada u fazi prezentacije tog dela jer "Konstantinus Magnus" neće da se desi samo u Nišu, već su sada odlične naznake da će se izvesti i u drugim gradovima prvo u okruženju, a onda i mnogo dalje - otkrio je Ilić.

On nije želeo da otkriva o kojim se gradovima radi.

- Već dve godine radimo na ovom projektu, ja kao kompozitor i moj tim. Uglavnom su to Udruženje Balkanika i Udruženje "Konstantinus Magnus". To bi na neki način moglo da se kaže da je moje kapitalno delo i zaista je teško zamisliti koliko truda treba uložiti na delo koje radite tri-četiri godine - istakao je Sanja Ilić.

Kako je potvrdio, u pregovorima je sa mnogim istaknutim imenima muzike.

- U pregovorima smo sa instrumentalistima i velikim violinistom koji je rođen u Nišu, zatim Tomašom Pandurom, evropski poznatim režiserom, i tu je još mnogo ljudi koji će svojim talentom i autorskim znanjem i svojim imenom doprineti da to delo bude podignuto na najviši mogući nivo - kazao je Ilić.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Marko Micic

    15:26 // 22. 8. 2012.

    Sramota!

  • Mile

    14:40 // 22. 8. 2012.

    Nije bre covek nista kriv! Samo radi svoj posao.

  • kabalista

    14:14 // 22. 8. 2012.

    Sanja, go home!!!!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: