Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:27, 2. 4. 2015.

| Kultura

Otkrića iz Medijane deo nove postavke niškog muzeja

Autor:J. CanićIzvor:Južne vesti
postavka muzej
Poslednji put postavka u arheološkoj sali izmenjena je 2008. godine; foto: Vanja Keser

Mozaik sa Hristovim monogramom, freske iz Vile sa peristilom, češalj od kosti, nakit i skulptura Venere otkrića su sa nalazišta Medijana koja su prvi put predstavljena javnosti kao deo stalne postavke arheološke sale niškog Narodnog muzeja.

Postavka, koja je promenjena nakon 7 godina, predstavlja i skulpturu Asklepija pronađenu na ovom nalazištu iz 4. veka. Ona je kompletirana nakon 40 godina, nakon što su nedavno otkriveni fragmenti ruku. muzej13 Freske iz hrišćanske crkve, a bronzana ograda paganska; foto: Vanja Keser

Posetioci će videti jednu novu dimenziju Medijane, jer su do sada bile izložene uglavnom skulpture i bronzane ograde. Sada su tu freske i mozaici, a ima i novih skulptura, poput Venere sa delfinom koja je otkrivena 2011. godine. Tu je i nakit, kao i razni upotrebni predmeti i oruđe - kaže kustos i jedan od autora postavke Vesna Crnoglavac.

Upravo je ona 2000. godine otkrila mozaik u Vili sa oktagonom, i to kada je prvi put došla kao arheolog na Medijanu.

muzej9 Mozaici iz Medijane; foto: Vanja Keser

To je bio moj prvi teren i tražili smo ogradni zid vile, a onda sam otkrila nešto što je ličilo na polukružni zid, a ispostavilo se da sam “uletela” u mozaik. Od tada smo došli do mnogo novih nalaza, ali sama konzervacija zahteva vreme, tako da se ne može neko otkriće tek tako izložiti - objašnjava Crnoglavac.

Značajan deo nove stalne postavke, koja je predstavljena na 82. rođendan niškog muzeja, čine i eksponati iz kasnoantičke nekropole u Jagodin-mali koji su premijerno predstavljeni na izložbi u “Sinagogi” prošle godine.

grobnica Maketa grobnice otkrivena u krugu "Benetona"; foto: Vanja Keser Tu su četiri makete najznačajnijih grobnica - dve koje su otkrivene 2012. godine u krugu fabrike “Beneton”, jedne sa freskama koja je 2006. slučajno pronađena u Ulici Ratka Pavlovića i grobnice sa predstavama svetih Petra i Pavla, koja je otkrivena 1953. godine u Ulici Kosovke devojke.

Osim maketa grobnica iz nekropole na kojoj su sahranjivani stanovnici Naisusa od 4. do 6. veka, izloženi su i predmeti od stakla, amfore, novčići, ogrlice, prstenje, minđuše i narukvice od zlata, srebra i ćilibara...

Prikazani su i artefakti sa praistorijskih nalazišta iz Huma, Vrtišta, Merošine i Šarbanovca, kao i nalazi iz Bele Palanke i Ravne. Deo postavke su i nalazi iz dve najznačajnije srednjovekovne nekropole u Nišu – Sv. Pantelej i Glasija

muzej12 Raznovrstan nakti pronađen u grobnicama; foto: Vanja Keser

Autori nove stalne postavke su viši kustos Antičke zbirke Vesna Crnoglavac, kustos Zbirke praistorije Tatjana Trajković Filipović, kustos Srednjevekovne zbirke Slobodan Mitić i kustos Zbirke epografike i numizmatike Stanislav Pavlović. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: