Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:24, 5. 2. 2016.

| Kultura

Otkriven deo mozaika na Medijani, uskoro dostupni posetiocima

Autor:J. C.Izvor:Južne vesti
mozaik
Mozaik iz male trpezarije sa sistemom za podno grejanje nakon restauracije iz 2015. godine; foto: E.V.Petrović

Četiri od devet mozaika na antičkom arheološkom nalazištu Medijana u Nišu, koji potiču iz 4. veka, konzervirani su, a u toku 2016. godine 80 % svih mozaičkih podova biće otkriveno, te će zainteresovani moći da ih vide.

Prema rečima direktorke Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš Elene Vasić Petrović, aktivno se radi na pripremi što bolje prezentacije ovog nalazišta i u ovoj godini će, kako kaže, sigurno biti organizovanih poseta.

mozaici-medijana3 I zaštitna kontrukcija završena; foto: D. T.Zaštitna konstrukcija koja pokriva Vilu sa peristilom, u kojoj su mozaici, montirana je, ali ostalo je još radova.

U toku 2016. godine prema projektu je potrebno obezbediti dodatna sredstva za završetak radova, odnosno za dogradnju ulaznog dela, zaštitu od požara, električne instalacije i slično - objašnjava Vasić Petrović.

Deo podnih mozaika, koji se rasprostiru na oko 1.000 kvadratnih metara, a koje su do sada mogli da vide samo arheolozi, konzervirali su stručnjaci Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture zajedno sa niškim firmama "Forma antika" i "In Situ". Radove je finansiralo Ministarstvo kulture.

U toku ove godine posetiocima će biti dostupno oko 800 kvadratnih metara mozaika, jer će i oni koji nisu sada konzervirani biti otkriveni kako bi se pripremili za buduće radove - kaže direktorka niškog Zavoda.

mozaici-medijana2 Mozaik površine 72 kvadratna metra nalazi se u maloj trpezariji; foto: E.V.PetrovićJedan od mozaika koji je restauriran i konzerviran jeste iz Stibadijuma B, odnosno male trpezarije u Vili Kontantina Velikog. Sedmina površine Vile sa peristilom i dva stibadijuma pokrivena je mozaikom sa geometrijskim motivima oktagona, rombova i kvadrata, u koje su umetnuti vegetabilni motivi i motivi “propelera”.

Osim mozaika, turisti i stručna javnost videće i sistem podnog grejanja, koje su u tom periodu imali svi luksuzniji objekti.

Kako ističe direktorka Vasić Petrović, planovi oba Zavoda su da se nastavi sa radovima i na zaštitnoj konstrukciji i na mozaicima, ali napominje da će stepen realizacije i dinamika zavisiti od priliva novca.

U svakom slučaju predstoji nam još mnogo posla, a svakako ćemo se truditi da kao i do sada  učinimo što dostupnijim sve ono što smo uradili i pripremili za prezentaciju, ukljućujući i sve mozaike koji se nalaze u vili i sve elemente arhitekture zajedno sa sistemima za podno grejanje kojih ima u nekoliko prostorija - kaže Vasić Petrović.

Podsetimo, iako je trebalo da radovi na Medijani budu završeni pre 2013. godine, kada se obeležavalo 1.700 godina od Milanskog edikta koji je doneo Konstantin Veliki, to se nije desilo. Bilo je problema sa novcem, pa su rokovi stalno pomerani.

Tako je u godini jubileja Medijana bila zatvorena za turiste, a potom je predviđeno da prva faza bude gotova do novembra 2014. godine. Međutim, to se nije desilo, pa je onda procenjeno da će biti pokrivanje Vile biti gotovo u toku ove godine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: