Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:29, 21. 10. 2016.

| Kultura

Peti Ostin otvara sledeći Nišvil

Autor:V. M.Izvor:Južne vesti
Peti
Pevačica slavi 67. rođendan u Nišu; Foto: Nišville

Čuvena američka ritam i bluz i džez pevačica Peti Ostin će na Nišvilu 2017. nastupiti 10. avgusta – na tačno 100 godina od rođenja Ele Ficdžerald i na svoj 67. rođendan. To je ujedno i početak narednog festivala.

O tome koliko pravo Peti Ostin ima na zaveštanje velike Ele, kažu iz Nišvil fondacije, govori podatak da je među njenih devet “Gremi” nominacija jedna bila i za album iz 2002. godine “For Ella”. Ostin je, podsećaju, dobila ovu prestižnu nagradu za najbolji vokalni album iz 2008. godine “Avant – Gershwin” sa WDR big bendom. Ostin Sarađivala sa mnogim svetskim zvezdama; Foto: Nišville

Peti Ostin je rođena u Harlemu i iza sebe ima karijeru i dužu od 6 decenija. Prvi javni nastup, navode iz Nišvila, imala je sa 4 godine u legendarnom Apolo Teatru, a već sledeće godine je imala profesionalni ugovor sa kompanijom RCA Records.

Njen otac Gordon je bio džez trombonista, a čuveni muzičar i producent Kvinsi Džons i ništa manje poznata pevačica Dina Vašington smatrali su je svojim kumčetom – kažu.

Do kraja šezdesetih je, podsećaju, uglavnom radila kao prateći i gostujući vokal mnogim poznatim muzičarima, među kojima su bili i Frankie Valli and The Four Seasons. U to vreme je, dodaju, bila poznata i kao “Kraljica džinglova” jer je snimila mnogo reklama za razne američke kompanije i državne institucije.

Na spisku zvezda sa kojima je pevala su i Džejms Braun, Džo Kuker, Majkl Džekson, Diana Ros, Džoni Matis

Početkom osamdesetih Peti je skrenula veću pažnju na sebe učešćem na seriji albuma svog “kuma” Kvinsi Džonsa, među kojima su i “Stuff Like That”, “Dude”, “From Q With Love” - dodaju. 

Prvi od 17 solo albuma objavila je 1976. godine. Između 1969. i 1991. godine imala je 20 pesama na R&B top listi.

Pevačica se 1988. pojavila u Kopolinom filmu “Čovek i njegov san”, a iste godine je, dodaju, usledila i prekretnica koja je okrenula džezu – album simboličnog naziva “The Real Me”. 

Ona je, takođe, kreirala sopstveni  “one – woman” šou program, i bila koautor ekstravagantnog muzičkog programa “Beboperella” kojim mlađim generacijama prenosi zvuk i duh be-bop ere. Takođe je i koautor dokumentarnog serijala “Oh Freedom” u kojem istražuje traganje za slobodom i jednakošću afro-američkog naroda u Americi.

Pretprodaja karata za Nišville 2017 počela je pre deset dana, a cena kompleta ulaznica za prvih 500 kupaca je 1.500 dinara.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: