Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:10, 8. 4. 2016.

| Kultura

Pirotskom “kamenom selu” Evropska nagrada za nasleđe

Autor:J. C.Izvor:Južne vesti
gostusa
Selo koje se nalazi u blizini Zavojskog jezera; foto: E. V.

Među ovogodišnjim dobitnicima Evropske nagrade za nasleđe, koju dodeljuju Evropska komisija i mreža Evropa Nostra, našla se studija zaštite sela Gostuša koje se nalazi kraj Pirota i ima prepoznatljive kuće građene od kamena i drveta bez maltera.

Projekat konzervacije i revitalizacije takozvanog “kamenog sela”, koji je uradio tim arhitekata - konzervatora Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Niša, nagrađen je u kategoriji istraživanja.

Studija zaštite ugroženog narodnog graditeljstva u ovom malom, ali jedinstvenom selu, predstavlja dokaz da posao može da se obavi uz primenu visokih standarda zaštite, zahvaljujući čvrstoj posvećenosti i odlučnosti, uprkos ograničenim sredstvima - napisao je član žirija o projektu u Gostuši.

U obrazloženju žirija se navodi da je vredan aspekat ovog projekta i namera autorskog tima da “nekadašnje javne zgrade privede novoj nameni kulturnih centara, koji će potencijalno pospešiti razvoj turizma u ovoj oblasti i doprineti revitalizaciji sela”. gostusa Osim istraživanju učestvovali i studenti; foto: E. V.

Gostuša je selo na 800 metara nadmorske visine, na krajnjem jugoistoku Srbije oko 30 kilometara udaljeno od Pirota. Poznato je i po tome što u njemu postoji 36 vodenica na potocima koji od njih vode od reke Gostušice, ali su mnoge od njih urušene i ostali su samo temelji.


Nagrada koja promoviše najbolje prakse u oblasti nasleđa

U konkurenciji za ovogodišnju Evropsku nagradu za nasleđe, koja se dodeljuje od 2002. godine, bilo je 187 aplikacija iz 36 zemalja, a žiri je izabrao 28 laureata iz 16 zemalja.

Sva ova nagrađena dostignuća govore da je nasleđe važno za Evropu i njene građane. Kulturno nasleđe je pokretač održivog ekonomskog razvoja i kohezivni faktor naših multikulturalnih društava - rekao je Plasido Domingo, renomirani operski pevač i predsednik Evropa Nostre.

gostusa Karakteristična staroplaninska arhitektura; foto: FB Zavod za zaštitu spomenikaNagrada Evropske unije i Evropa Nostre za nasleđe proslavlja i promoviše najbolje prakse povezane sa konzervacijom, istraživanjem, upravljanjem, volonterizmom, edukacijom i komunikacijom u oblasti nasleđa. Evropa Nostra je pan-evropska mreža organizacija civilnog društva aktivnih u oblasti nasleđa, podržana od strane mnogih javnih institucija, privatnih kompanija i pojedinaca.

Među inicijativama nagrađenih 2016. su obnova pešačke rute građene na strmim obroncima kanjona koja danas omogućava posetu ovoj prirodnoj lepoti (Španija), razvoj digitalizacije koji je rezultirao digitalizacijom gotovo 9 miliona životinjskih, biljnih i geoloških vrsta (Holandija)...

Iskreno čestitam pobednicima i njihovim timovima na izvanrednom radu. Zahvaljujući njihovom talentu i posvećenosti brojna blaga kultrnog nasleđa Evrope se čuvaju i oživljavaju za današlje i buduće generacije. Njihovi projekti stvaraju svest da je kulturno nasleđe strateški resurs za evropsko društvo i ekonomiju - izjavio je Tibor Navračić, Evropski komesar za obrazovanje, kulturu, omladinu i sport.

Nagrade će svim lauretima biti dodeljene 24. maja u istorijskim pozorištu Zarzuela u Madridu.

​Južne vesti" će se u narednom periodu baviti temama koje brinu građane Srbije, a tiču se eventualnog ulaska u Evropsku uniju.

Da li će moći i dalje da slobodno putuju po Evropi? Da li će imati pristup EU fondovima? Da li će proivođači morati da menjaju svoju proizvodnju da bi je uskladili sa standardima EU ? Da li će moći da i dalje da peku rakiju?

Sagovornici Južnih vesti o ovim i sličnim temama biće proizvođači sa juga Srbije, studenti, poljoprivrednici, predstavnici institucija…

Javna promocija evropskih vrednosti od ključnog je značaja za stalni napredak Srbije ka EU.

Južne vesti će pokušati da kroz više različitih priča prikažu pozitivne aspekte članstva u EU i koje su prednosti EU donosi "običnim" građanima.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: