Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:10, 24. 10. 2014.

| Kultura

Počinje “Gete fest” u Nišu

Autor:J. C.Izvor:Južne vesti
poslednja trka
Nekadašnji maratonac rešava u staračkom domu da krene u poslednju trku

Treći Festival nemačkog filma biće otvoren u petak, 24. oktobra u 18.30 sati izložbom pod nazivom “Filmski svetovi” u holu Niškog kulturnog centra, a trajaće do subote, 1. novembra.

Niška publika će na “Gete festu” imati priliku da vidi 19 filmova različitih žanrova i tematike, koji su se na festivalima u Nemačkoj prikazivali tokom 2013. i 2014. godine.

Festival će otvoriti film “Poslednja trka” sa poznatim glumcem Diterom Halerfordenom u glavnoj ulozi za koju je dobio nemačku filmsku nagradu 2014. za najbolju mušku ulogu.

Priča je o Paulu Aferhofu, bivšem olimpijskom pobedniku u maratonu u Melburnu, koga je kćerka, zajedno sa suprugom, smestila u starački dom. Iako svestan svojih godina i ograničenja, Aferhof se ne miri sa novom situcijom i želi da još jednom istrči maraton svog života - navodi se u opisu ovog filma.

Ulaz je slobodan za sve projekcije u toku festivala. “Gete fest” organizuju Gete institut i Niški kulturni centar.

PROGRAM:

Petak, 24. oktobar

19.00 Poslednja trka
Opis: Sa svojih više od 70 godina Paul Aferhof, nekada najveći maratonac i osvajač zlatne medalje na Olimpijadi, iseljava se iz svoje kuće. Paul se u staračkom domu ne oseća baš najbolje i sebi postavlja pitanje da li tako treba da skonča. On odlučuje da počne da trenira za Berlinski maraton i da na njemu pobedi.

21.00 Ništa se loše ne može dogoditi
Opis: Mladi Tore želi u Hamburgu da sa religioznim pankerima, koji sebe nazivaju „Isusovi frikovi“, otpočne novi život. Nakon što pomogne jednoj porodici u saobraćajnoj nezgodi, oni ga pozivaju u svoju kuću i nude mu da kampuje na njihovom imanju.

Subota, 25. oktobar

19.00 Temperatura
Opis: Mlada Franci stalno gleda slike koje je njen otac kao pripadnik francuske Legije stranaca napravio u Maroku, Tunisu i Alžiru. Pomoću njih ona uspeva da se povuče u svet fantazija i sebi izgradi svet snova.

20.30 Diplomatija
Opis: Druga francuska oklopna divizija nalazi se pred kapijama Pariza i samo je pitanje vremena kada će saveznici osloboditi glavni grad Francuske iz kandži nacista. Međutim, nemački komandant grada Ditrih fon Holtic se nalazi u moralnoj dilemi: Da li da grad brani po svaku cenu  ili da kapitulira i tako spasi smrti hiljade ljudi i sačuva istorijsku arhitekturu francuskog glavnog grada?

22.00 Ljubavne šnicle
Opis: Klemens i Lara rade u istom hotelu na obali Baltičkog mora, ali, sem istog radnog mesta, nemaju ništa zajedničko. Pa ipak, polako ali sigurno, njih dvoje postaju bliski. I, konačno se zaista zaljubljuju jedno u drugo.

diplomatija

Nedelja, 26. oktobar

19.00 Mračni svet
Opis: Radnja filma „Mračni svet“ se događa u Nemačkoj koja se prividno nalazi izvan vremena. U zemlji, u kojoj sunce stalno sija, deca nose školske uniforme, policajci su maskirani u medvede a pedikiri starijim damama poklanjaju kolače.

21.00 Između svetova
Opis: Jesper je vojnik Bundevera i iako je njegov brat poginuo na dužnosti u Afganistanu, on se prijavio na službu u ovu ratom zahvaćenu zemlju. Zajedno sa svojom jedinicom on ima zadatak da zaštiti jedno udaljeno selo od Talibana.

Ponedeljak, 27. oktobar

18.00 Atlas oblaka
Opis: Priča se bavi likovima iz potpuno različitih vremenskih epoha, ali su uprkos tome njihove sudbine međusobno povezane: Onemoćali doktor 1849. sreće jednog advokata i odbeglog zatvorenika; dvojica kompozitora 1936. konkurišu zajedno na Kembridž; 1970. jedna novinarka se hvata u koštac sa direktorom nuklearne elektrane…

21.00 Voljene sestre
Opis: Sestre Karoline fon Bojlvic i Šarlota Lengefel su jedna duša. Čak i onda kada se leta 1788. zaljubljuju u istog čoveka, književnika Fridriha Šilera.

Utorak, 28. oktobar

19.00 Viking Viki
Opis: Mali simpatični dečak crvenkasto-plave kose Viki živi u vikinškom selu Flake sa svojom majkom Ilvom i ocem Halvarom, najtvrdoglavijim vođom Vikinga ikada. Viki ima dar koji nijedan od ostalih Vikinga nema - on je pametan!

21.00 Bal
Opis: Folker Šlendorf vraća delo Bertolta Brehta iz perioda kasnog ekspresionizma u sadašnjost 1969. godine.

Sreda, 29. oktobar

18.30 Kolhas, ili srazmernost sredstava
Opis: Vitezovi nose verižnjače od štofa koje su sami „heklali“, a oružje koje će se kasnije računarski generisati, morali su da zamišljaju.

20.15 Druga domovina – hronika jedne vizije
Opis: Još jednom je fiktivno selo „Šabah“ istovremeno i pozornica i univerzum. U njemu doživljavamo priču dvojice braće koji u svom selu spoznaju da samo njihovi snovi mogu da ih spasu.

Četvrtak, 30. oktobar

19.00 Golgota
Opis: Mlada Marija živi između dva sveta. U školi, ona je 14-godišnja devojčica sa tipičnim interesovanjima jednog tinejdžera. Kod kuće, u svojoj porodici, ona sledi učenja bratstva Pija XII.

21.00 Džek
Opis: Iako ima tek deset godina, Džek je odgovoran za sebe i svog malog brata. Manuel se prilikom kupanja ispekao vrelom vodom, a krivica za to je svaljena na Džeka. To je vlastima bio dovoljan razlog da ga smeste u dom.

dzek

Petak, 31. oktobar

19.00 Vreme kanibala
Opis: Frank Elers, Kai Niderlender, Helinger i Bjanka Merc su poslovni konsultanti. Njihov jedini cilj je da budu partneri kompanije. Međutim, iznenada Helinger će izvršiti samoubistvo – a firma će biti pred prodajom…

21.00 Hanino putovanje
Opis: Ambiciozna studentkinja želi da radi u konsultantskoj kompaniji. Međutim, primećuje da u njenoj biografiji ima značajnih propusta: nedostaje joj preporuka o društvenom angažmanu.

Subota, 1. novembar

19.00 Oluja
Opis: Hana Majnard kao tužilac Međunarodnog suda za ratne zločine u Den Hagu vodi proces protiv ratnog zločinca Gorana Đurića. Nakon što se njen glavni svedok upetljao u kontradikcije i ubrzo sebi oduzeo život, Hana odlazi u Sarajevo.

21.00 Krabat – i tajna mračne vodenice
Opis: Glas iz sna odvlači četrnaestogodišnjeg sirotana Krabata u tajanstvenu vodenicu, gde ga mračni vodeničar uzima za šegrta. Nadalje će on, zajedno sa još jedanaestoro dečaka, učiti ne samo zanat vodeničara, već i umetnost crne magije.

Trejler za film "Poslednja trka"

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: