Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:34, 29. 1. 2015.

| Kultura

Predložen novi direktor niške Biblioteke

Autor:P. B, B. G.Izvor:Južne vesti
Biblioteka

Sadašnji direktor Nebojša Vasić nije dobio podršku Upravnog odbora za novi mandat. U preglasavanju je "pobedila" Sonja Šuković, aktuelni sekretar te ustanove.

U glasanju koje je usledilo nakon sprovedenog konkursa, Šuković je dobila 3 glasa, dok je protivkandidat Saša Luković Vasiljević dobila 2. Aktuelni direktor Nebojša Vasić nije dobio nijedan glas.

Ipak, to ne znači da je izabrana, jer procedura podrazumeva da saglasnost na taj predlog najpre daje direktor Narodne biblioteke Srbije, nakon čega bi trebalo da usledi i konačna odluka ministra kulture.

vasic-biblioteka-belamio Nebojša VasićPoslednji put, kada je jula 2013. godine za direktora predložen bio Nebojša Vasić, upravo Narodna biblioteka Srbije nije dala "zeleno svetlo", pa je konkurs poništen.

Kako je novinarima rečeno, na konkurs za direktora prijavilo se 6 kandidata, jedan je odbijen zbog nepotpune dokumentacije, a drugi povukao kandidaturu neposredno pred otvaranje prijava.


Kontroverze oko izbora direktora

Izbor direktora Narodne biblioteke "Stevan Sremac" već duže vreme prate brojne nepravilnosti.

U julu 2013. godine za tu funkciju bio je predložen aktuelni direktor Nebojša Vasić, koji nije ispunjavao uslove iz Statuta jer nije imao "najmanje 5 godina radnog iskustva u kulturi". Zbog toga je Narodna biblioteka i odbila taj predlog.

U međuvremenu je Statut izmenjen i "spuštena lestvica" po pitanju radnog iskustva, pa se sada od budućeg direktora traže najmanje 3 godine rada u kulturi.

Zatim se na novi konkurs čekalo više od godinu dana, što je kod mnogih izazvalo sumnju da se time određenim kandidatima daje vreme da ispune uslove za kandidaturu.

Aktuelni konkurs je raspisan sredinom decembra 2014. godine.


Narodno-pozoriste Inače, predsednik Upravnog odbora Narodne biblioteke je Dragana Petrović, sekretar Narodnog pozorišta, jedan od glavnih aktera u skandalu oko spornog izbora direktora te ustanove.

Naime, upravo po njenom tumačenju je Upravni odbor pozorišta prihvatio kandidaturu tadašnjeg v. d. direktora Ivana Vukovića, iako on nije ispunjavao uslove - jer nije imao dovoljno radnog iskustva u struci.

Osnovni sud je sredinom prošle godine zbog toga poništio taj konkurs, ali je Apelacioni ukinuo tu presudu i naložio novo suđenje, koje još nije otpočelo.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Postovalac hrabrih

    20:46 // 9. 4. 2015.

    Podrska za predlozenu direktoricu. Sama protiv svih. Samo napred!

  • lola

    19:39 // 9. 2. 2015.

    Ube]ena sam da upravnik NBS i Ministar kulture cene stručnost i da će poništiti konkurs i postavidi vd.direktora.UO Narodne biblioteke treba smeniti.

  • NINA

    07:31 // 9. 2. 2015.

    Zena je uspesna, hrabra i odlucna, na svim poljima..odatle i toliko ljubomore

    • ljubomora

      17:05 // 9. 2. 2015.

      Zar mislite da je u pitanju ljubomora?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: