Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:56, 16. 12. 2014.

| Kultura

Predmeti iz ranohrišćanskog Naisusa i u Beogradu

Autor:M.Vučić, J.CanićIzvor:Južne vesti
490x370-490x370-grobnice-foto-Zoran-Radosavljevic-Kiki.jpg
Poslednje otkriće su bile grobnice koje su iskopane 2010. godine u krugu fabrike "Beneton" (foto: Zoran Radosavljević)

Nakon što su krajem septembra Nišlije imale priliku da pogledaju izložbu “Jagodin mala - kasnoantička nekropola”, od večeras u 18 sati će eksponati iz ovih ranohrišćanskih grobnica bti izloženi i u beogradskom Narodnom muzeju.

Posetioci u glavnom gradu će moći da vide nekoliko maketa porodičnih grobnica iz Jagodin-male, ali i predmete od metala, stakla i keramike koji, kako kažu u niškom Narodnom muzeju, svedoče o tome da je stanovništvo tadašnjeg Naisusa živelo u socijalno i ekonomski prosperitetnom dobu u 4. veku. Osim toga, biće predstavljen i nakit koji “ukazuje na izuzetan ukus bogatih stanovnica rimskog Naisa”, ali i delovi vojne opreme.

Posebno je izdvojen luksuzan set nakita pronađen u grobu mlade žene, dobi između 20 i 24 godina. Na ovoj nekropoli su sahranjivani i rimski vojnici. Izuzetno retke primerke, koji su priipadali visokim oficirima, predstavljaju pozlaćena bronzana kopča (fibula) sa carskim portretima i kompletno očuvani bronzani pojas - kažu u Narodnom muzeju.

Kako kažu u Muzeju, u Naisu je u 4. veku postojala carska radionica za izradu predmeta od plemenitih materijala, iz koje, između ostalih, potiču i čuveni srebrni tanjiri iskovani u čast desetogodišnjice vladavine rimskog cara Licinija. download-(1) Komadi nakita iz nekropole

Podsetimo, na desnoj obali Nišave, severoistočno od Tvrđave, na prostoru današnje Jagodin-male, nalazila se najveća nekropola kasnoantičkog Naisusa na kojoj su sahranjivani stanovnici u periodu od 4. do 6. veka, a koja se prostirala na skoro 2 kvadratna kilometra.

Ova nekropola je, kako kažu u niškom Muzeju, istraživana sistematski u periodu između 1933. i 2012. godine. Najpre su 1933. godine istraživači otkrikli baziliku sa martirijumom u kojem su pre 16 vekova sahranjivani mučenici i episkopi Naisusa, a onda je sredinom 20. veka otkriveno više od 200 grobova i zidanih grobnica.

Nekoliko grobnica je otkriveno početkom decembra 2009. godine prilikom izgradnje saobraćajnice koja je trebalo da spoji novi most u Jagodin-mali i Pantelejsku ulicu, a oktobra 2010. godine je u dvorištu fabrike “Beneton” pronađeno 20 zidanih grobova, 13 grobnica i 2 kripte sa mauzolejima, starih između 1500 i 1600 godina. 

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Marco Aurelije

    18:28 // 17. 12. 2014.

    Groblje je na skoro 2 kv km! Groblje je en-ti broj istog ili sličnog sadrzaja. Treba li srusiti celu Jagodin malu, povaditi sve iz grobnica i poslati na izlozbu u Beograd. To, ni u Rimu, ne rade. Ave.

  • Branislav Petrovic

    21:57 // 16. 12. 2014.

    Odose i ovi ranohriscanski predmeti za Bg.Za razliku od drugih ovi ce valjda da se vrate nasem gradu.

  • Двери Ниш

    13:37 // 16. 12. 2014.

    Доообро.И?Докле ће та антика да пропада јер НИШТА није урађено на њеној заштити у кругу Бенетонових коопераната?Њих не треба морално кривити јер их можда баш и брига.Али када ће Ниш да вреднује своје?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: