Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:38, 17. 10. 2016.

| Kultura

Predstava "More mašte" osvojila publiku i žiri u Banjaluci

Autor:V. M.Izvor:Južne vesti
Uručivanje nagrade
Prvo festivalsko izvođenje predstave "More mašte"; Foto: Pozorište lutaka Niš

Niški lutkari osvojili su dve nagrade na festivalu u Banjaluci za predstavu “More mašte”. Nagrađen je ansambl za kolektivnu igru, a reditelj Bonjo Lungov za režiju.

„More mašte“ je, podsećaju u Pozorištu, nova forma lutkarskog teatra - muzički spektakl sa improvizovanim lutkama, koji su osmislili profesor Bonjo Lungov i docent doktor Konstantin Karakostov.

To je smeli, uzbudljiv eksperiment koji objedinjuje klasičnu muziku i folklor – ističu. 

Na 15. Međunarodnom festivalu pozorišta za djecu "Banja Luka 2016" u takmičarksom delu je, dodaju, predstave izvelo 12 pozorišta iz Argentine, Francuske, Poljske, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Republike Srpske i Srbije.

U žiriju je bio teatarolog David Burman iz Rusije, književnik Ranko Risojević iz Republike Srpske i srpski reditelj Dragoslav Todorović, a sve odluke, kažu, donete su jednoglasno.  predstava Improvizovane lutke u predstavi; Foto: Pozorište lutaka

Predstavu je osim stručne publike i gostiju festivala, tokom dva izvođenja, gledalo i više od četiri stotine mališana, koji su od prvog trenutka aplauzima i uzvicima oduševljenja, čak i ovacijama pratili svaku novu figuru ili sliku, a na kraju i igrali uz kompoziciju „Niška Banja“ - dodaju iz Pozorišta.

Bio je ovo prvi festival na kome je ansambl predstave “More mašte” učestvovao nakon premijere, a sledeće festivalsko izvođenje imaće na Susretima profesionalnih pozorišta lutaka Srbije, koji se održavaju u Beogradu od 30. novembra do 1. decembra.

U predstavi igraju Davorin Dinić, Mirjana Đorđević, Mladen Milojković, Tatjana Milenković, Srđan Miljković, Stefan Mladenović, Aleksandra Pavlović, Biljana Radenković, Nataša Ristić i Marija Cvetković

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Niska Banja

    22:09 // 17. 10. 2016.

    “Nišku Banju” izvode na svojim koncertima Hor bečkih dečaka i violinista Nemanja Radulović, u aranžmanu američkog kompozitora Nika Pejdža godinama unazad pevaju je horovi škola i univerziteta iz Misisipija, Masačusetsa, Hjustona, Ilinoisa, Konektikata, Virdžinije, Meksika, sa Aljaske, grada Bangor u Britaniji. Korišćena je i u filmu "Hor dečaka", zašto ne bi i u pozorišnoj predstavi?

    • Zamena teza

      06:45 // 18. 10. 2016.

      Nije rec o kritici kompozicije Niska Banja. Diskusija je pocela o tome koliko ova numera ne ide sa muzikom, elegancijom i stilom predstave.

  • Predstava bez ali...

    17:27 // 17. 10. 2016.

    Reč je o jednoj od najpoznatijih narodnih pesama iz srpske muzičke tradicije. Ovo je pravi način da se mladima ukaže na važnost očuvanja narodne muzike, koja čini sastavni deo čovekove duhovne kulture. S obzirom na to da Pozorište lutaka često gostuje na međunarodnim festivalima, to je prilika da se strancima predstavi taj važan element našeg nacionalnog bića.

  • Predstava sa ali...

    15:33 // 17. 10. 2016.

    Predstava je izuzetna, uradjena na visokom nivou, a to ne bi proslo u Nisu. Dobila je na kraju dodatak u vidu opstenarodnog veselja uz muzicku numeru Niska Banja i kvalitativno pala, ali ce je siroke narodne mase i deca koja odrastaju pod nekvalitetnim uticajima gledati i puniti salu. A moglo je da ova predstava bude najbolja ikada uradjena u niskom pozoristu lutaka.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: