Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:40, 15. 3. 2016.

| Kultura

Predstava niškog Akademskog najbolja u Kragujevcu

Autor:J. C.Izvor:Južne vesti
mucenici
Publika bila oduševljena predstavom "Mučenici"; foto: FB Akademsko Pozorište Skc Kragujevac

Komad “Mučenici” Akademskog pozorišta SKC-a Niš osvojio je 6 nagrada na Festivalu amaterskih pozorišta “'Zlatna kulisa'' u Kragujevcu, čime je sveukupni pobednik ovog pozorišnog nadmetanja.

Predstava niških akademaca dobila je nagradu za najbolju predstavu u celini, za režiju, scenski pokret, dobitnik je “Zlatne kulise”, odnosno osvajač prvog mesta. Glumac Miloš Unić nagrađen za najbolju mušku ulogu i dobitnik je nagrade “Dragomir Bojanić Gidra” za mušku glumačku bravuru.

“Mučenici” su doživeli ovacije, a stručni žiri je odlučio da je ovaj komad zaslužio ubedljivu pobedu u konkurenciji od 7 amaterskih pozorišnih trupa i pozorišta.

Predstava jasne ideje i vrsne glumačke igre, ujednačena u svim segmentima, dokazuje da za pravo pozorište morate imati jasnu ideju i veliku predanost - navodi se u obrazloženju žirija.

mucenici Ova predstava već nagrađivanaPredstava niškog SKC-a dobila je i nagradu za najbolju režiju.

Za odlično iščitavanje teksta i jasno istaknutu ideju, minimalnim sredstvima uverljivo prikazanu okolnost i sjajan rad sa glumcima nagrađuje se Dušan Ščepihin - objasnili su članovi žirija.

Mladen Milojković je nagrađen za scenski pokret, dok je glumac Miloš Unić za ulogu doktora dvostruki laureat festivala. U obrazloženju žirija navodi se da se Unić nagrađuje “za lakoću u poigravanju, originalnost i energičnost neobičnog naratora”.

Festival “Zlatna kulisa” održan je od 10. do 13. Marta u Kragujevcu, a učestvovala su pozorišne trupe iz Beograda, Niša, Rače, Laktaša i Banja Luke.

Inače, predstava "Mučenici" je već nagrađivana - na Festivalu akademskih pozorišta Srbije u Novom Sadu osvojila je 8 nagrada, uključujući i prvu za najbolju predstavu u celini.

Ovaj komad premijerno je odigran prošle godine u aprilu, a rađen je po motivima teksta Hrista Bojčeva “Pukovnik Ptica”.

Priča prati mladog i energičnog lekara koji da bi napredovao u karijeri dobija posao u isturenom odeljenju psihijatrijske bolnice, koja je smeštena u napuštenom Manastiru.  Zaplet počinje kad u dvorište manastira padnu paketi humanitarne pomoći, koja pored mleka u prahu i čokolade, sadrže i vojne uniforme.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: