Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:37, 31. 3. 2015.

| Kultura

Predstavljanje nove postavke na dan niškog muzeja

Autor:J. C.Izvor:Južne vesti
sala
Sala sa novim otkrićima iz Medijane; Ilustracija;

Izmenjena i redizajnirana stalna postavka u Arheološkoj sali niškog muzeja biće prezentovana u sredu 1. aprila u 13 sati, na dan kada se navršavaju 82 godine od osnivanja Narodnog muzeja Niš.

Nova stalna postavka, kako navode u muzeju, daće uvid u najnovija otkrića sa arheološkog nalazišta Medijana. Biće izložene freske iz Vile sa peristilom, mozaici iz Vile sa oktagonom i ranohrišćanske crkve, skultpura Venere ...

Nakon 40 godina otkriveni su fragmenti ruku Asklepija u porfiru, tako da je sada, nakon toliko vremena, skulptura pronađena u Medijani kompletna - kažu u muzeju.

Ističu da će značajno mesto u novoj postavci zauzeti i materijal sa kasnoantičke nekropole u Jagodin-mali, a biće predstavljeni i artefakti pronađeni na praistorijskim nalazištima Bubanj i Hum, kao i sa nalazišta iz Vrtišta, Merošine i Šarbanovca.

Ljubitelji srednjovekovnog perioda uživaće u prikazu naoružanja vitezova, kao i u nakitu sa dve najznačajnije srednjovekovne nekropole u Nišu, Sveti Pantelej i Glasija - najavljuju iz muzeja.

Zbog pripreme ove postavke, na kojoj su radili kustosi Narodnog muzeja Vesna Crnoglavac, Tatjana Trajković Filipović, Slobodan Mitić i Stanislav Pavlović, arheološka sala je bila zatvorena za posetioce od kraja januara.


Dani muzeja

Povodom svog 82. rođendana niški muzej organizuje Dane muzeja koji počinju danas predavanjem na temu “27. mart 1941. – uzroci i posledice”.

U projekcionoj sali logora na Crvenom krstu od 17 sati istoričar Narodnog muzeja Aleksandar Dinčić govoriće o tome šta su sve donele martovske demonstracije, da li je sve drugačije moglo da se dogodi i da li je to svetla tačka u istoriji sprskog naroda ili uvod u veliku ratnu tragediju.

U četvrtak 2. aprila u 12 sati u projekcionoj sali logora biće predstavljena izdanja Zadužbine Nikole Pašića. Ona je do sada objavila osam knjiga koje se bave Nikolom Pašićem i njegovim dobom.

O knjigama će govoriti direktor Narodnog muzeja Zaječar Bora Dimitrijević i istoričar viši kustos muzeja u Zaječaru Jelica Ilić.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: