Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:30, 25. 11. 2015.

| Kultura

Premijera "Žorž Dandena" za jubilej rada niškog glumca

Autor:J. C.Izvor:Južne vesti
zorz danden
Molijerovo delo iz 1668. godine i dalje je aktuelno; foto: Vladimir Stojanović

Molijerova komedija “Žorž Danden”, koja se bavi temom modernih skorojevića, biće premijerno izvedena u četvrtak 26. novembra od 20 sati na sceni Narodnog pozorišta u Nišu. Režijom i tumačenjem glavnog lika u ovoj predstavi Dragoslav Savić Safa obeležava 3 decenije rada.

Glumac niškog Narodnog pozorišta, koji je igrao više od 100 uloga i režirao više predstava, ističe da se odlučio za Molijerovo delo jer zahteva veliko angažovanje i glumačku igru. zorzdanden2 Komedija o skorojevićima i zaboravljenim vrednostima; foto: Vladimir Stojanović

Komedija „Žorž Danden“ je ozbiljan stvaralački izazov, kako za glumački ansambl, tako i za pozorište u celini, jer je neophodan visoki profesionalizam kod susreta sa zakonitostima molijerovske komedije - kaže Dragoslav Savić Safa.

On napominje da je od prvog dana naišao na veliku podršku svih u Pozorištu, da je uživao u pripremama, kao i da će mu nedostajati probe.

zorzdanden3 Savić je ovu predstavu posvetio svom učitelju Asparuhu Paunovu, foto: Vladimir StojanovićSafa, kao i ceo ansambl, veruje da će publika dobro primiti predstavu “jer je i sam pisac ove komedije čovek iz naroda”.

Komedija “Žorž Danden” kritika je pomodarstva, licemerja i bolesne težnje ka visokim krugovima.

Žorž Danden, seoski bogataš, pokušavajući da se približi aristokratiji i stekne plemićku titulu, ženi se plemkinjom koja ga prezire i vara. Međutim, njegova sujeta, glupost i pohlepa neminovno ga vode u blato, a on, ponižen i poražen, shvata da se novcem ne može kupiti ono najvrednije – ljubav - stoji u opisu predstave.

Osim Savića u predstavi igraju Snežana Petrović, Miroslav Jović, Vesna Stanković, Aleksandar Krstić, Maja Vukojević Cvetković, Danilo Petrović i Dejan Gocić.

Kako kažu u niškom Pozorištu, za premijeru je ostalo malo karata, i to za balkon, a cena je 600 dinara. Prva repriza biće izvedena 27. novembra, a cena karte je 500 dinara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Andjela Ciric

    14:48 // 5. 12. 2015.

    Koliko kosta karta?

  • Posmatrac

    17:26 // 27. 11. 2015.

    U NP-u izgleda postoje samo crveni i zeleni reflektori i ista scenografija za svaku predstavu...

    • SEMAFOR

      11:30 // 28. 11. 2015.

      Ti si izgleda Posmatrac ispred pozorista. Mozda kad bi kupio/kupila neki put kartu, uvideo/la razlike ;)

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: