Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:25, 18. 7. 2012.

| Kultura

Pronađene nove grobnice u Jagodin Mali

Autor:Predrag BlagojevićIzvor:Južne vesti
grobnice jagodin mala
istorija na pola metra dubine; foto: Zoran Radosavljević Kiki

Niški arheolozi otkrili su unutar fabrike Beneton, nekadašnjeg Nitexa, 15 grobnica iz ranohrišćanskog perioda, starih između 1.500 i 1.600 godina.

Osim ovih, veoma dobro očuvanih grobnica pronađeno je i nekoliko "običnih" grobova.

ranohriscanske grobnice Nis foto: Zoran Radosavljević KikiVredi pomenuti da su svi pronađeni objekti pronađeni na manje od pola metra dubine, a prema rečima uglednog niškog arheologa Tonija Čerškova, reč je o jugoistočnom delu jagodinmalske nekropole.

Rezultati, kaže Čerškov, nisu epohalni, ali su pronađene i zanimljivosti, kao što je niz o 4 grobnice, jedne do druge.

- Imamo i jedan zanimljiv konstrukcijski nalaz grobnice, ali to tek treba da ispitamo, da bi dali konačan sud - kaže Čerškov.

Čerškov kaže da očekuje da istraživanja na ovoj lokaciji budu nastavljena bar do 31. jula.

Ali, dalja sudbina otkrivenih grobnica za sada nije poznata.

- Izaći će posebna komisija koja će to da proceni. Mi, arheolozi, ne dajemo takav sud. Mi istražujemo, a neko drugi odlučuje da li će one biti porušene.

Podsetimo, pre nešto više od 2 godine stotinak metara zapadno od te lokacije, prilikom izgradnje ulica koja spaja novi most i Knjaževačku ulicu, otkriveno je nekoliko grobnica.

Radovi su, po nalogu Zavoda za zaštitu spomenika tada zaustavljeni da bi bila sprovedena arheološka istraživanja. ranohriscanske grobnice Nis foto: Predrag Blagojević

Arheolozi su tada zatekli jednu od grobnica teško oštećenu jer su radnici provukli vodovodnu cev kroz nju.

Da stvar bude gora, Južnim vestima je u građevinskoj inspekciji tada potvrđeno da se ulica gradi bez građevinske dozvole. Iako je reč o krivičnom delu divlje gradnje inspektori, prema našim saznanjima, još nisu podneli prijave ni protiv izvođača radova, niti protiv odgovornih u Direkciji za izgradnju grada.


Tuđe nećemo, svoje rušimo

Zbog izgradnje saobraćajnica u niškom naselju Jagodin Mala do sada su više puta uništavani veoma važni istorijski spomenici.

Sredinom šezdesetih godina prošlog veka, uništena su dva hrama i nekoliko grobnica u kojima je pronađen i Konstantinov novac.

- Na lokalitetu "Grčka njiva", februara 1933. otkriven je temelj hrama iz 4. stoleća. Veličina ovog hrama nije bila mala. Sam hram bio je dug 24,35 m, širok 10,40m. Još većih razmera bio je hram koji je, kao i prethodni, otkopavan 1933.godine. Deo koji je do tada iskopan bio je širine 22 m. Prema ostacima i ovaj hram je smešten u 4. stoleće - kaže za Južne vesti istoričar Nebojša Ozimić.

ranohriscanske grobnice Nis foto: TONOdlukom Skupštine Srbije nekoliko grobnica iz ovog naselja stavljeno je pod zaštitu države kao "kulturno dobro od izuzetnog značaja". Nažalost gotovo svi objekti su u katastrofalnom stanju i nije im moguće prići.

Javnost trenutno može da vidi jedino ranohrišćansku baziliku koja se nalazi na samoj raskrsnici u Jagodin Mali. Ovaj objekat je pokriven crepom i delimično zaštićen čeličnim šipkama.

Da javnosti bila skrenuta pažnja na problem uništavanja ranohrišćanskih spomenika u Jagodin Mali, Južne vesti su početkom 2010. godine na Facebook-u pokrenule grupu "Sačuvajmo ranohrišćanske spomenike u Nišu".

Pogledajte kako izgledaju ranohrišćanske grobnice u Jagodin Mali

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Branislav Petrović

    09:38 // 19. 7. 2012.

    Ovakvo arheološko bogatstvo uništavamo na veliko?Mogu samo da zamislim kako bi sve ovo uredili i ponudili kao turističke destinacije neke bogate države.

  • Branko

    08:00 // 19. 7. 2012.

    Ljudi pa o čemu mi pričamo, spomenik Caru Konstantinu smo postavili iznad javnog WC-a kod mosta. Nemilosrdno rušimo arheološka nalazišta gde god ih pronađemo. EI se nalazi na jednom veoma velikom nalazištu a šta li je tu sve uništeno ne smem ni da pomislim. Jezdimirović u sred Tvrđave pravi septičku jamu. U jednom istorijskom objektu u Tvrđavi je smešteno JKP "Gorica" (ima li u Gradu neki drugi prostor za njih) i turisti mogu samo iz daleka da gledaju u tom pravcu. Šta to turisti mogu da vide u Tvrđavi sem par kafića i kome da se obrate da im pokaže znamenitosti najstarijeg grada na Balkanu?

  • Konstantin

    23:37 // 18. 7. 2012.

    Italijani naleteli na rimske grobnice...u cemu je problem?! ;o)

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: