Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:03, 13. 5. 2016.

| Kultura

Prva knjiga o Nemanjićima iz pera Stojiljkovića i Kecmanovića

Autor:J. CanićIzvor:Južne vesti
nemanjici -knjiga
Knjiga za sve generacije; foto: D. S.

Zajednička knjiga niškog pisca Dejana Stoiljkovića i Sarajlije Vladimira Kecmanovića “Nemanjići – U ime oca“, koja je prva u seriji knjiga o najpoznatijoj srpskoj vladarskoj dinastiji, izašla je iz štampe u izdanju "Lagune" i od danas je u prodaji.

Stojiljković kaže da je knjiga kombinacija istorijskih činjenica i fikcije, kao i da je pisana kao bajka da bi bila pitka i onim najmlađima, kao i onim starijima.

Pošto se radi o proznom ostvarenju, baš kao i naša prethodna knjiga "Kainov ožiljak" i "Nemanjići" su kombinacija mašte i istorije. S tim što smo ovde imali i dva stručna konsultanta sa Istorijskog instituta Beograd, stručnjaka za srpski srednji vek, koji su nam pomagali i davali smernice, ne samo nama nego i ilustratoru Draganu Paunoviću - objašnjava niški pisac.

Kaže da su Kecmanović i on drugo radili na ovoj knjizi jer je “trebalo tu priču ispričati na način prihvatljiv za sve od 7 do 107 godina”.

Mislim da je to bilo najteže. Ovo je knjiga i za decu i za roditelje, i za one koji su upoznati sa dinastijom Nemanjić i za one koji o njima ne znaju mnogo - ističe Stojiljković.

nemanjici -knjiga Ilustracije Dragana Paunovića; foto: D. S.U prvoj knjizi trilogije o Stefanu Nemanji ispričana je, kako kaže niški pisac, priča o dečaku koji je rano ostao bez oca i njegovoj viziji slobode zbog koje je morao da postane ratnik.

U drugoj knjizi, koja bi trebalo da se pojavi početkom jeseni, ispričana je priča o ratniku koji je postao državnik, a u trećoj, čije je objavljivanje planirano za kraj godine, priča o državniku koji se odriče svetovnog života i postaje svetac. Sve tri knjige ukrašene su ilustracijama Dragana Paunovića.

Prema rečima Stojiljkovića ideja o serijalu o Nemanjićima začeta je kada je njega i Kecmanovića angažovao Dragan Bjelogrlić kao scenariste filma i serije o ovoj srpskoj dinastiji.

Kako nije bilo sredstava de se serija realizije, Vladimir je došao na ideju da sve pretočimo u književni serijal - objašnjava on.

Kaže da su Nemanjići velika tema i da su uvek velika inspiracija.

Meni je naročito bilo inspirativno to što je Nemanja u priličnoj meri vezan za Niš. On se u Nišu prvi put susreo sa vizantijskim carem Manojlom Komninom, a u našem gradu je takođe potpisan prvi sprsko-nemački sporazum u istoriji, to je poznata priča o Nemanji, Barbarosi i zlatnim viljuškama. Dobro, ovo potonje nije baš bilo tako kako mi volimo da mislimo, ali svejedno, bio je to veoma značajan događaj - kaže Stojiljković.

Nakon trilogije o Stefanu Nemanji, plan dvojice pisaca je trilogija o Svetom Savi.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Sava

    12:01 // 4. 6. 2016.

    Treba pisati o Nemanjićima. Njih je danas najviše u Srbiji. Ako ostanemo bez njih, neće imati ko da se seća onih Nemanjića.

  • Dragoljub J.

    19:45 // 14. 5. 2016.

    Režimski pisci su uvek malo tajnoviti. Ne samo da obožavaju dvojac (bez kormilara), nego im u tome pripomažu i neimenovani stručni veslači.

  • Сима

    22:25 // 13. 5. 2016.

    Која су та "два стручна консултанта са Историјског института Београд, стручњака за српски средњи век"? У списатељству постоји стари узус још из давних времена, чак и пре настанка Херодотове "Историје", а то је да се истакне име свакога ко је списатељу помогао на било који начин. Узус је то да се каже каква је била помоћ, а онда следи, обавезно, и списатељева захвалност. Овако...?!?

    • Đane

      10:42 // 16. 5. 2016.

      Stručni konsultanti su dr Miloš Ivanović i dr Aleksandar Uzelac. Piše u knjizi. Doduše, da bi se to znalo, treba uzeti knjigu u šake, što je očigledno za neke nemoguća misija.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: