Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:30, 23. 8. 2012.

| Kultura

Radovi u logoru Crveni Krst

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
logor.jpg
Radovi u toku

U niškom logoru Crveni Krst uveliko se radi. Rekonstruiše se zid prema nekadašnjoj kasarni Stevan Sinđelić, sređuje se fasada, a u planu je i uređenje osmatračnica.

Niški logor Crveni Krst iako je jedan od značajnijih spomenika u gradu, iako se nalazi u blizini centra grada u javnosti je najčešće prisutan samo 12. februara kada se obeležava dan bekstva 105 civila 1942. godine.

Ipak, za ljude iz Zavoda za zaštitu spomenika on je i tek kako značajan i zato su obezbeđena sredstva za njegovo uređenje. ck Osmatračnica zrela za rekonstrukciju

- Ministarstvo rada i socijalne politike obezbedilo je novac kojim se finansiraju radovi u logoru. Gradi se potpuno nov zid prema kasarni Stevan Sinđelić, a u planu je i sređivanje osmatračnica – kaže direktor niškog Zavoda za zaštitu spomenika Mile Veljković.

On je dodao da bez obzira što su u toku radovi logor radi nesmetano i otvoren je za posetioce.

Ipak, svi oni koji ovih dana posete ovaj istorijski spomenik mogli bi da steknu utisak da su na gradilištu, pre nego na mestu gde su vojnici Trećeg Rajha držali svoje zarobljenike. ck2 Revitalizacija zida prema kasarni Stevan Sinđelić

I pored toga, prema rečima zaposlenih u ovom muzeju, posetilaca ima. Naglašavaju da često dolaze stranci, a najčešće Nemci i Francuzi.

Iako je revitalizacija logora najavljivana krajem prošle godine, 70-ogodišnjica od bekstva logoraša obeležena je u starom ruhu, jer se fasada zgrade sređuje tek sada.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nenad Petrovic

    08:41 // 26. 8. 2012.

    Rimljani nemaju veze sa logorom.. ali logor ima veze sa kulturnim nasleđem i turističkom ponudom grada Niša... koju u celini (i neselektivno) treba urediti.

    Pride je ove godine i 70 godina od proboja Logora...što je važan jubilej. I ono najbitnije.. logor je u prilično lošem stanju, te su radovi neophodni da bi se sam objekat sačuvao!

  • Nebojsa Ozimic

    11:58 // 24. 8. 2012.

    Stvari treba malo precizirati u cilju preciznijeg informisanja. Muzej, u saradnji a Ministarstvima kulture i rada i socijalne politike i,naravno,Gradom CELE 2012 OBELEŽAVA 70 GODINA OD PROBOJA LOGORA, što je rečeno na konferenciji za štampu februara meseca ove godine. U tom kontekstu pokrenuta je izdavačka delatnost koja se tiče logora, zamenjen je krov glavne zgrade, fasada se radi i odmah nakon nje nova postavka - prva posle 1969. Takodje je spreman projekat za revitalizaciju pomoćnih zgrada.
    #Miki,kakve veze imaju rimljani sa logorom? eto Medijane, eno Jagodin male...

  • Nikola

    00:50 // 24. 8. 2012.

    Nemcima da traze novac za odrzavanje njihove green field investicije iz 1941.jer kako su krenuli mozda im opet zatreba.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: