Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

21:08, 15. 9. 2016.

| Kultura

Reditelji i glumci složni - LIFFE najvažniji festival u regionu

Autor:D. MarinkovićIzvor:Južne vesti
fest-jv
Ekipa iz regiona; foto: JV

Za devet godina postojanja, Festival flimske režije u Leskovcu postao je najvažnija manifestacija za kinematografiju u čitavom regionu, zaključak je reditelja i članova žirija koji odlučuju o dodeli priznanja na ovogodišnjem LIFFE-u.

fest2-jv Golubović pohvalio festival; foto: JVBeogradski reditelj Srdan Golubović, koji je i predsednik tročlanog žirija Festivala, kazao je da Leskovčani možda nisu ni svesni koliko doprinosa LIFFE daje za razvoj kulture i filma uopšte.

Imate divan festival koji je sve bolji i bolji. Mi koji dođemo sa strane možemo da vidmo kako je to jedan veliki festival, veliki doprinos za kulturu Leskovca, ali i za Srbiju - kazao je Golubović.

Hrvatski reditelj i član žirija Ognjen Sviličić rekao je da je bio na mnogim festivalima, ali da je retko ko „organizovan ovako dobro“.

Imate mnogo publike i odličan program. Mi reditelji iz bivše Jugoslavije želimo da se sastajemo i razmenjujemo iskustva, ali nemamo gde. Zato bi Leskovac mogao biti to mesto, a njegov festival se razlikuje od svih drugih, jer je jedan od retkih koji iskazuje poštovanje - istakao je Sviličić.

Glumica Nataša Ninković, članica žirija, tvrdi da nije verovala šta će se sve naći na programu samog festivala kada je pročitala sadržaj.

Samo sam pomislila da nam niko neće verovati da je kinematografija u krizi ako pogleda kvalitet filmova koji se takmiče - kazala je.

Za reditelja iz Beograda Darka Bajića, umetničkog direktora LIFFE, fasicinantan je i broj pubilke na predstavama, ali i njena pozitivna reakcija.

Kao posle "Dobrice". To je bilo fascinantno kako smo svi postali bolji kada smo odgledali film. Srbiji, ali i kinematografiji u regionu, zaista fale takvi filmovi ili onakav poput "Ustava Republike Hrvatske” koji se takođe takmiči na ovom festivalu - istakao je Bajić.

fest3-jv Ninkovićeva oduševljena filmovima; foto: JvNjegovo mišljenje su kroz šalu prokomentisali članovi žirija kako je ta dva filma Bajić "upravo sahranio i da oni neće dobiti bilo kakvu nagradu s obziorom da je Bajić pokušao javno, pred novinarima, da utiče na žiri".

Leskovac je samo za prva dva dana festivala posetilo desetak najuticajnih i najpopularijih filmskih radnika u ovom trenutku, poput Slavka Štimca, Mikija Manojlovića, Branislava Lečića, Ane Sofrenović, Zijaha Sokolovića i drugih. Za sutra je najavljeno gostovanje glumice Mirjane Karanović.


Lekić: Ne treba brinuti za budućnost filma

Predsednik žirija za nagradu „Radimir Bajo Šaranović“ koja se ove godine po prvi put dodeljuje sudenatima filmske režije, reditelj Miroslav Lekić izjavio je da na LIFFE ima veoma dobrih filmova.

Izbor najboljeg će biti veoma težak jer su filmove pravili ljudi koji hrabro i drugačije misle. U svakom slučaju, ne treba da se brinemo za budućnost srpske kinematografije, jer imamo veoma dobar mladi potencijal - kazao je Lekić.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: