Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:33, 1. 12. 2015.

| Kultura

Školske biblioteke u Nišu često zapostavljene

Autor:K.N, M. D, A. D, K. Đ.Izvor:Južne vesti
skolske biblioteke
U Umetničkoj školi jedan ormar je cela biblioteka; foto: JV

Dok stručnjaci upozoravaju na veliki značaj biblioteka u obrazovanju i intelektualnom razvoju dece, pojedine školske biblioteke u Nišu jedva i da rade.

U pojedinim školama u Nišu deca gotovo da nikad ne posećuju biblioteke, dok su u zemljama poput Kanade one srca škole. skolske-biblioteke7

Tako sam ja doživela biblioteku u Torontu, gde sam pohađala celu srednju školu. Bila je velika, svetla i lepa, tamo smo provodili školske odmore. Ne samo ja, nego većina učenika. Bibliotekari su nam pomagali da nađemo informacije koje su nam potrebne, ali su i kroz različite aktivnosti popularizovali čitanje i snalaženje u knjigama - seća se Tatjana Ljubić, novinarka iz Subotice.

skolskebiblioteke2 U biblioteci Umetničke škole održavaju se i časoviDa je ovakvo doživljavanje neke od školskih biblioteka u Nišu zasada samo san, potvrđuje stanje improvizovane biblioteke u Umetničkoj školi. Učenica ove škole Andrijana Stanković kaže da ona, kao i njeni drugovi, uopšte nisu upućeni u rad biblioteke.

Nisam mnogo zadovoljna radom biblioteke zato što ne postoji veliki fond knjiga, samim tim, učenici ne mogu da se koriste njima. Škola bi trebalo da nadje prostor za smeštanje knjiga - kaže ona.

Sa druge strane, Miroslav Savić, profesor istorije i glavni bibliotekar škole, ističe da problem nije samo nedostatak volje već i novca. Dodaje da su knjige zbijene u jednom ormaru, poređane jedne preko druge, te da ne mogu da se pročitaju naslovi.

Mi nemamo novac za ormar, moram da molim domare da naprave police na koje bismo stavili knjige - kaže on.

skolske biblioteke Dodatni problem je nedostatak prostora, jer je 4. sprat škole nedavno zauzeo Fakultet umetnosti. Zbog toga se, kaže, i u biblioteci održava nastava, a reč je o vrednim knjigama, koje se zbog toga moraju čuvati “pod ključem”.

U improvizovanoj školskoj biblioteci se drži nastava, tako da nezaključane knjige nisu bezbedne, a mi nemamo drugi prostor za držanje knjiga - navodi profesor Savić.

skolske-biblioteke5 U Gimnaziji "Stevan Sremac" dobra praksa u biblioteciS druge strane, lep primer je biblioteka u Prvoj niškoj gimnaziji “Stevan Sremac”, čijim su radom zadovoljni i profesori i učenici.

Profesorka informatike i upravnica biblioteke Silvana Ivković kaže da se knjižni fond obnavlja svake godine angažovanjem učenika koji prilažu novac. Kao primer izdvaja ovogodišnju posetu Sajmu knjiga u Beogradu na kom je kupljeno oko 120 knjiga.

Sociolog obrazovanja i redovni profesor Filozofskog fakulteta Natalija Jovanović kaže da Internet i savremena tehnologija ne mogu u potpunosti da zamene knjige. natalija

Koliko god da sam pobornik savremene tehnologije, smatram da je pisana reč nezamenljiva - rekla je profesorka Jovanović.

Ona ukazuje da postoji zastoj i da su školske biblioteke izgubile ulogu koju su nekada imale. Zato predlaže da se napravi centar za okupljanje mladih, gde bi se vodile debate i razgovori i stvarale nove ideje.

Ovaj tekst nastao je u okviru projekta Nezavisnog udruženja novinara Srbije "Mladi istražuju javni interes" koji podržava Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: