Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:18, 17. 10. 2016.

| Kultura

Skulpture od stakla na izložbi u Nišu

Autor:J. Ć.Izvor:Južne vesti
Skulptura-u-staklu,-izlozba,-foto-Galerija-Srbije-
Skulptura u staklu; foto: Galerija Srbije

Niška publika će od 18. oktobra do 6. novembra u Galeriji “Srbija” moći da vidi izložbu Tomislava Todorovića “Skulpture u staklu”  kojom se će se autor na ovim prostorima samostalno predstaviti po prvi put.

Izložba će biti otvorena u 19 sati, a nju čini, kako kažu u Galeriji, izbor iz najnovije produkcije kojom autor nastavlja svoja ranija istraživanja na polju savremene skulpture.

Skuplture-u-staklu,-foto-Galerija-Srbije- foto: Galerija "Srbija"Akademski vajar i profesor na Akademiji umetnosti u Novom sadu Tomislav Todorović će, prema najavi iz Galerije “Srbija”, izložiti skulpture od stakla u kombinaciji sa drugim materijalima poput metala, drveta, plastike...

Širok raspon kretnji od klasičnih skulptorskih postupaka i modernistički shvaćene figuracije do konstruktivne apstrakcije, prate znakovne i simboličke promene. Pojedini radovi su intonirani dozom domišljatosti i duhovnosti - ističu u Galeriji “Srbija”.

Todorović je rođen je u Subotici 1948. godine. Studirao je vajarstvo na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu, a na Akademiji umetnosti u Novom Sadu radi kao profesor od 1998. godine.

Skulptura-u-staklu-2,-foto-Galerija-Srbije- foto: Galerija "Srbija"Autor ima zavidnu stvaralačku karijeru, kao i mnogo realizovanih izložbi. Izlagao je na 12 samostalnih i preko 400 kolektivnih izložbi, učestvovao u radu 33 umetničke kolonije i simpozijuma, kako u zemlji tako i u inostranstvu.

Njegove skulpture nalaze se u najznačajnijim zbirkama u zemlji, među kojima su i zbirke Narodnog muzeja i Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, zatim Muzeja Cepter, Muzeja skulpture u Kraljevu, kao i Muzeja rudarstva i metalurgije u Boru.

Za uspehe u vajarstvu nagrađivan je 20 puta - “Zlatno dleto”, “Crtež i mala plastika”, Bijenale minijature Gornji Milanovac, Prostor 88, nagrada na “Jesenjoj izložbi” ULUS-a, 2014. godine i druge nagrade.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: