Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:34, 3. 7. 2015.

Srpski arheolozi: Bazilika se ne sme zatrpati, već zaštititi

baziluka Baziliku već konzerviraju i spremaju za zatrpavanje; foto: Vanja Keser

Ističući da kulturno "blago Srbije ne treba zatrpavati i skrivati od očiju javnosti", Srpsko arheološko društvo najoštrije protestuje zbog odluke da se ranohrišćanska bazilika kod Bele Palnke prekrije peskom i da preko nje pređe auto-put.

Povratak na vest
Pošalji komentar
Poslednji komentari:
  • ШаЛу На СтРаНу

    14:10 // 3. 7. 2015.

    Тако је. Још већи притисак на надлежне. Обавестити и међународну заједницу. Ови "наши" њих више слушају него наше људе. Само да се истраје до краја. Нема одустајања и заборављања. Апелујем и на Јужне вести и на остале медије да се сваки дан покреће ово питање јер чим падне мало у заборав ето рушитеља и уништитеља, и очас посла има да среде базилику. Борба до краја!

    • zbog čega

      19:15 // 3. 7. 2015.

      Republički zavod za zaštitu spomenika kulture i ministarstvo kulture jednostavno ne ponesu ime adekvatno svom radu i nazovu se Beogradski zavod za zaštitu spomenika kulture i Uprava Grada Beograda za kulturu? Republičke izbore treba bojkotovati pošto poslanicima vladajuće većine najčešće maca pojede jezik.

  • Ненад Спасић

    14:15 // 3. 7. 2015.

    Жалосно је што се овакве расправе воде на дан Ст. Никите (Никита Ремизијански). Базилика, у атару села Шпај, је била у функцији ширења хришћанства под овим светитељем (вероватно српског порекла). Место "миљоказу" је поред ове базилике, као свећа и опомена нашем културном суициду.

    • ШаЛу На СтРаНу

      14:27 // 3. 7. 2015.

      Тачно брате. Свети Никита је велики светитељ и просветитељ овог краја, мислим и да је слава Беле Паланке, тако да би и локални политичари требали да се укључе мало у борбу за очување ове светиње. Нека наставе само овако, не знам како ли ће сутра многи стати и погледати у очи прецима када се будемо срели.

    • Marko Petrovic

      15:14 // 3. 7. 2015.

      Nenade, po SPC Sv. Niketa (a ne St.Nikita), po Arturu Evansu, Gotfridu Šramu i Filipu Levlenu, bio je Ilirskog porekla (ako je to uopšte bitno), a preminuo je 420 godine, što je najmanje dva veka pre dolaska Slovenskih plemena na ove prostore.
      Srpska Slovenska plemena su manje ili više usvajala istočno hrišćanstvo u više navrata tokom najmanje nekoliko vekova, počev od 9. ili 10. veka.

  • Republika Juzna Srbija

    18:47 // 3. 7. 2015.

    Poštovani člane/ce Ministarstva kulture Republike Srbije,

    Ovim pismo zelim da te podestim da je sva tvoja moc u mojim rukama, ti si tu gde jesi jel sam ti ja ( narod) dala to pravo, ja nisam u Beogradu, iako ti to mozda mislis, iako ti se to cini, veci deo Srbije je idalje van Beograda i Beogradski mahale.
    Ne zabori da je nama vazno nase nasledje, nama je vazna nasa istorija,

  • Republika Juzna Srbija

    18:48 // 3. 7. 2015.

    mi smo ponosni na to sto jesmo, ne moramo da kupujemo skupe markirane stvari, da vozim skupa kola da jedemo po naduvanim restoranim, da bi se osecali dobro, ja sam ponosa na to sto jesam na svoju porodicu na svoju familiju na moje prijatelje na moje poreklo a najvise na moje kulturno istorijsko nasledje.
    Ja sam deo jednog naroda koji je izrodio Nikolu Teslu, Milutina Milankovica, Jovanku Bončić,

  • Republika Juzna Srbija

    18:48 // 3. 7. 2015.

    Milevu Maric Anstajn,Vlade Divca, Ivana Miljkovica, Novaka Djokovica, Milorada Cavica, Anu Ivanovic, Jelenu Jankovic, Katarinu Milosevic i ostalih velikana proslosti, sadasnjosti i buducnosti. Mozda zadnjih godina nismo bas pametni, mozda je uzrok tome nenormalan broj mladih mozgova koji bezi glavom bez obzira iz jer mu je dosta vise politike i politicara i zeleo bi da uradi nesto sa svojim zivot

  • Republika Juzna Srbija

    18:48 // 3. 7. 2015.

    pa je sad tamo negde dalko nekom drugom mnogo pametan i mnogo vredan, ali i ovo vreme ce da prodje, vraticemo se mi, pametnije, uceniji i sposobniji, a onda se cuvajte nas i naseg znanja.
    Ti ne zelis valjda da ostanes upamcen po tome sto si bio/bila ti bas ta koja je dozvolila skrnavljenje i unistavanje nasih najsvetijih bazilika i crkava, pa tako se ni Albanci na Kosovu ne ophode prema nasim

  • Republika Juzna Srbija

    18:49 // 3. 7. 2015.

    nasim crkvama i svetinjama kako ti bas hoces. Zatrpaj i teraj dalje! Alo bre? Dokle to tako?
    Zato te molim da preispitas svoju odluku o zatrpavanju jos jedne velike znamenitosti mene i mog naroda, udahni dubok i zamisli se sta je to sto ja licno mogu da uradim, kako ja licno mogu da doprinesem mrdajuci svoju guzicu iz te prevelike fotolje da se spase jedna velika rupa u Srpskoj istoriji?

  • Republika Juzna Srbija

    18:49 // 3. 7. 2015.

    Sta je to sto ja mogu da uradim da sprecim zatrpavanje Ranohrišćanske bazilike u Kladenčištu kod Bele Palanke? Sta je to? Jel sigurno mozes nesto da uradis, pa ako nista drugo mozes da uzmes i da odstampas ovaj email i da ga odneses nasem cenjenom Ministru koji uzva da ispija kafe po Kärntner strasse, a na jug svoje zemlje mislim da nikad nije ni otiso. U Nisu ga nikad nisam vidla

  • Republika Juzna Srbija

    18:50 // 3. 7. 2015.

    kad nije bilo potrebno i kad nije bio okruzen brdom novinara a za Pirot, Leskovac, Vranje Pristinu, Djakovicu i ostale predele nase lepe Juzne Srbije i da ne pricam, tu verujem da nikad nije vidjen, pa onda nije ni cudo sto ga ne zanima istorija i kultura tog dela srbije. Ipak vreme koje provodi po Becu mora da ga je obmanulo i ucinilo da zaboravi da je samo jedan manji deo Srbije bio pod Austro

  • Republika Juzna Srbija

    18:50 // 3. 7. 2015.

    ugarskom dok je onaj veci bio 500 godina pod Turcima a pre toga deo samostalne Srbije i Raske, VIzantije i Velikog Rimskog Carstva. Da je taj Nis izrodio tri Velika Imperatora Constantina Velikog, Konstantina III i Justinijana I, da je iz tog Nisa pocelo veliko oslobodjenje Srbije na celu sa velikanom Sindjelicem, da je odatle dosla prva zena inzinjer jedne Nemacke a i Srbije?

  • Republika Juzna Srbija

    18:50 // 3. 7. 2015.

    Dokle bre vise?!!! E nismo mi sa juga za bacanje!

  • Republika Juzna Srbija

    18:53 // 3. 7. 2015.

    Molim sve a znam da vas ima mnogo koji ste bez posla, iduce nedelje u radno vreme od 8-16 svi te besplatne minute sa mobilnog za koje ionako ne znate sta cete svi u ruke telefon i zovite na ove ove brojeve http://www.kultura.gov.rs/cyr/kontakt/sektor-za-zastitu-kulturnog-nasledja http://www.kultura.gov.rs/cyr/kontakt/kabinet Naravno pozivni za BG 011 pre svakog broja, oni to nisu stavili jel misle

  • Republika Juzna Srbija

    18:54 // 3. 7. 2015.

    Cela srbija zivi u beograd pa ono zna se, sta ce mecu pozivni! Kuku i lele! Pa to li mi je drzavno ministarstvo? Pa to ministar na beogratski pasaluk! On ni ne zna sta je jug i gde je Palanka a gde Pirot! A kude je Nis!

    • Niski iz daleka

      07:56 // 4. 7. 2015.

      Dok sam tu ziveo ubedili su nas da je BG sve i svja i da smo mi nista,pa sam to i sam verovao.Od kada sam u Nem.(30g.)znam da su nas lagali a da sve bezobraznije rade.Sve sto nije kod njih nije vredno kazu! A vi moji juzni udruzite se i bori te se za sebe jer od njih nema vajde!Samo
      zajedno imate sanse i bez medjusobnih svadja.Ma vidi samo sad prodaju Niske TV!
      I obrazujte se svi,narocito mladi!

  • svetlana

    19:10 // 3. 7. 2015.

    Šta će nam bazilike kad vidim da se dalo 15 pluseva komentaru koji izražava protest a veruje da je Niketa Remizijanski bio srpskog porekla! Hej, Srbi u četvrtom veku u Beloj Palanci, pa bravo, hahaha! A komentar sa tačnim podacima i citiranim svetski poznatim arheolozima duplo više minusa! Ne trebaju vama bazilike, nego elementarno obrazovanje i kultura, pa bazilike posle a možda ne ni tad.

    • Snezana

      22:16 // 3. 7. 2015.

      Nije bitno koje je boje macka bitno je da lovi miseve, sto ce reci bazilika je sa ovih prostora znaci spada u kulturno nasledje mesta i drzave na kome je.Narod koji nema proslost nema ni buducnost a vi se drugarice Svetlana preispitajte sta Vas to napinje na svadju.

    • zoran Cvetković

      00:15 // 4. 7. 2015.

      Druže, našu istoriju su pisali austrougari, da smo neko pleme sa karpata (sloveni) došli ovde i pravimo haos. Ne sumnjivo da su sloveni došli, ali da li su to srbi? i ko je živeo na ovim prostorima pre slovena i jeste li Vi plavokosi i visoki kao sloveni.
      A fundamentalno elementarno obrazovanje i poznavanje istorije je potrebna Vama.
      Svaka kultura i civilizacija se zasnivala na korenima.

  • Republika Juzna Srbija

    19:14 // 3. 7. 2015.

    A vi moj dragi juznjaci, ugledajte se jednom lepo na beli svet, pa ko u grin pisu, zatrpajte ove ba*abe emailima pa da vidmo ko moze vise ;)
    JUZNA SRBIJA!!!

  • Nenad Spasić

    19:45 // 3. 7. 2015.

    @ Marko Petrović
    Ja nisam istoričar, da se takmičim u toj oblasti, ali najpouzdaniji izvori kažu da je Nikita bio Dačanin ili Tračanin tj. Srbin, sa hrišćanskom misijom.

  • MJ

    23:28 // 3. 7. 2015.

    Kakve se sve gluposti mogu procitati u komentarima. Dacani su Srbi? Srpski sveci iz IV veka? Da li smo zaista toliko nepismeni?

    • Dunav je Rajska reka

      23:55 // 4. 7. 2015.

      Neka ti nazivi najvećih gradova iz perioda Rimskog carstva, pomognu da shvatiš da su Srbi starosedeoci na Balkanu : ViMiNaciUm, SirMiUm, NaIsus,....
      Još ako nešto znaš o Vinčanskoj civilizaciji, sve će ti biti jasno.

  • OTAC NIKOLA

    15:50 // 4. 7. 2015.

    Ime Nikita se uglavnom koristi u SPC i istorijskoj građi. Bog prašta neznanje, ako je iskreno. Beseda S. Nenada se poklapa sa mojim učenjem i stavom.

  • Turistička atrakcija

    20:40 // 4. 7. 2015.

    Most preko iskopina bazilike je najbolje rešenje, jer pokriva iskopine, a i omogućava da je posete turisti i kada kiša pada.
    Iskopine bazilike bi ubrzo postale svetska turistička atrakcija.
    Svaki evro uložen u most, vratio bi se za par godina, a posle bi godinama stizala samo dobit.

comments_report_caption
comments_report_notice
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: