Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:49, 10. 5. 2016.

| Kultura

Supruga leskovačkog slikara dela poklonila Muzeju

Autor:Dragan MarinkovićIzvor:Južne vesti
1.jpg
Jovanova supruga ispoštovala njegovu želju i poklonila slike; foto: D.M.

Supruga leskovačkog slikara Jovana Popovića ispoštovala je njegovu poslednju želju i leskovačkom Narodnom muzeju poklonila 20 njegovih radova.

Zbirka slika čuvaće se u depoima Muzeja, a planirano da je se izlaže širom Srbije jer ima veliku umetničku vrednost.

Ispoštovala sam poslednju želju svog supruga i poklonila 20 njegovih dela Narodnom muzeju u Leskovcu, gradu u kome je živeo i stvarao - kaže Vukosava Popović, supruga jednog od začetnika modernog slikarstva u Srbiji.

Grad mu, kaže, za života nije pridavao veliku pažnju.

Ne samo njemu. Imali smo, znate, mnoge velike ljude…Čini mi se da ovaj grad nije baš nešto mnogo u tom smislu uradio. Ali, on je smatrao da je prema njemu, ipak, kao i prema nekoliko drugih slikara, učinjena velika stvar zato što je dobio atelje - ističe njegova supruga.

2 I Jovanova fotografija izložena u Muzeju; foto: D.M.Dvadeset Popovićevih slika iz ranog perioda, ali i poznijeg opusa, izložene su danas u muzejskoj galeriji, na Dan obeležavanja godišnjice ove kulturne ustanove.

Jovan Popović rođen je 1925. godine u Nišu, a umro 2012. u Leskovcu. Likovnu akademiju u Beogradu završio je 1951. godine, a prvu samostalnu izložbu imao je dve godine kasnije.

Slikao je, kaže njegova supruga, do poslednjeg dana i za života imao mnogo zajedničkih, ali samo 20 samostalnih izložba, poslednju u 85. godini svoga života.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: