Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:30, 30. 11. 2015.

| Kultura

Susreti srpskih pozorišta lutaka u Nišu

Autor:J. C.Izvor:Južne vesti
olovni vojnik
Novom predstavom "Olovni vojnik i balerina" niški lutkari učestvuju u takmičarskom delu festivala; foto: susreti.nispuppets.org.rs

Od utorka 1. decembra do petka 4. decembra niško Pozorište lutaka će biti domaćin najznačajnijeg nacionalnog lutkarskog festivala „Susreta profesionalnih pozorišta lutaka Srbije“, koji će okupiti 150 gostiju iz zemlje i inostranstva.

susretilutkara foto: susreti.nispuppets.org.rsU takmičarskom delu, osim niških lutkara, učestvovaće Dečje pozorište iz Subotice, Pozorište mladih iz Novog Sada, lutkarska scena Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina, Pozorište lutaka „Pinokio“ iz Zemuna, malo pozorište „Duško Radović“ iz Beograda i Pozorište za decu iz Kragujevca.

Gosti festivala biće Dečje kazalište Branka Mihaljevića iz Osijeka i Državni lutkarski teatar iz Varne.

Četdeset šesti put sastaće se sve naše profesionalne lutkarske scene i prikazati kreativne scenske postavke književnih klasika i savremenika i povesti publiku na uzbudljivo putovanje duha i mašte - poručuju iz niškog Lutkarskog.

zec,-kornjaca-i-kompanija-(2) Predstava "Zec, kornjača i kompanija" za starije od 6 godina; foto: susreti.nispuppets.org.rsPored 12 predstava u sklopu Susreta biće organizovan prateći program koji čine dve radionice, dve izložbe i okrugli sto.

Radionica Jožefa Pernarčiča iz Slovenije namenjena je deci i odraslima koji vole lutku, a omogućiće im da se izraze likovno, da iskažu svoje kreativne sposobnosti i da se upoznaju sa izradom ginjol lutaka.

Program je dinamičan, maštovit i interaktivan. Na kraju će svako dete - učesnik radionice, samo napraviti svoju lutku i poneti je sa sobom - objašnjavaju iz niškog Pozorišta lutaka.

ginjol Ginjol lutke biće izložene; foto: susreti.nispuppets.org.rsPernarčić će na izložbi predstaviti oko 500 lutaka iz 22 zemlje sveta. Na izložbi “Čarobnjaci iz Niša”, koja će biti otvorena u galeriji “Sinagoga”, fotografijama, plakatima, lutkama, maskama, kostimima, scenografijom i novinskim člancima biće predstavljeno 7 godina amaterskog i 57 godina profesionalnog stvaralaštva niškog Pozorišta lutaka.

Biće održana i radionica Darka Kovačovskog, reditelja iz Bugarske, o osnovama tehnike senki.

U Srbiji postoji sedam profesionalnih pozorišta sa lutkarskom scenom, a organizator i domaćin Susreta je počev od 1962. godine, svaki put drugo pozorište, odnosno drugi grad. U Nišu je festival poslednji put održan 2008. godine.

Program:

deveta-ovcica Deveta ovčica je savremena slikovnica i ujedno brojalica za najmlađe; foto: susreti.nispuppets.org.rsUtorak 1. decembar

10 sati - DEVETA OVČICA, Dječje kazalište lutaka Osijek
12 sati - DEVETA OVČICA, Dječje kazalište lutaka Osijek
17:30 - Svečano otvaranje
18 sati - ALISA U ZEMLjI ČUDA, Pozorište lutaka Niš
20 sati - Otvaranje izložbe “Čarobnjaci iz Niša” (Sinagoga)

Sreda 2. decembar

10 sati - PETAR PAN, Pozorište za decu Kragujevac
14 sati - PAR CIPELA, Dječje pozorište Subotica
19 sati - A KISLANY, AKI MINDENKIT SZERETETT, Dječje pozorište Subotica, 

Četvrtak 3. decembar

10 sati - BAJKA O RIBARU I RIBICI, Pozorište lutaka „Pinokio“ Beograd
14 sati - OLOVNI VOJNIK I BALERINA, Pozorište lutaka Niš
19:30 -  ZEC, KORNjAČA I KOMPANIJA, Narodno pozorište „Toša Jovanović“  Zrenjanin

Petak 4. decembar

9 sati - MAČAK U ČIZMAMA, Malo pozorište „Duško Radović“ Beograd
14 sati - IMA LI DEDA ODELO? Pozorište mladih Novi Sad
19:30 - TIHE LEGENDE, Državno pozorište lutaka Varna, Bugarska

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ocevidac

    11:29 // 2. 12. 2015.

    Povedite racuna o jacini razglasa u toku predstave.Deca su se sinoc na momente plasila u pojedinim scenama predstave Alisa...Deca su najbitnija i kako je njima,obratite paznju za nastavak festivala.

  • ГоранЧе

    20:43 // 30. 11. 2015.

    Сјајна вест за најмлађе. Биће то права посластица за њих. Има ли нека информација о ценама појединачних карата, пакетима и сл.? Било би лепо да знамо и узраст уз сваку представу. Хвала

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: