Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:32, 5. 10. 2016.

| Kultura

U Nišu promocija evropske nagrade za zaštitu sela Gostuša

Autor:S. J.Izvor:Južne vesti
gostusa-foto-Elena-V-P.jpg
Selo se nalazi u blizini Zavojskog jezera; foto: E. V.

Povodom obeležavanja pola veka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš, ova ustanova će 11. oktobra u 19 sati u Galeriji "Srbija" predstaviti evropsku nagradu dodeljenu studiji zaštite pirotskog staroplaninskog sela Gostuša i organizovati debatu "Koliko nam je važno kulturno nasleđe".

Svi oni koji žele da se upoznaju sa neobičnim kamenim selom mogu posetiti multimedijalnu izložbu koja će u Galeriji "Srbija" biti otvorena od 5. do 15. oktobra.

Zavod za zaštitu spomenika Niš Evropa dodelila priznanje; foto: flickr.com/EuropaNostraPodsetimo, ova studija je u aprilu dobila nagradu za nasleđe sa još 27 laureata iz 16 zemalja, za koju je bilo 187 prijava iz 36 država.

Novo priznanje stiglo je u maju kada je tim arhitekata konzervatora Zavoda za zaštitu spomenika iz Niša je od Evrope Nostre na ceremoniji „ European Heritage Awards“ dobio jedini gran-pri u kategoriji istraživanja i nagradu od 10.000 evra.

U ostalim kategorijama dodeljeno je još 6 gran-prija.

Njih su prema odluci žirija zaslužile i studije konzervacije tradicionalne vodenice u Grčkoj, Kraljeve male staze u Španiji i Gotičke kule u Britaniji.

U kategoriji “posvećena služba” nagrađeni su zaposleni i aktivisti Zemaljskog muzeja u Sarajevu i Italijanka Maria Krespi, a u kategoriji “edukacija, trening i povećanje svesti” projekat ‘Usvoji spomenik’ iz Finske.

Ova nagradu je Evropska komisija prvi put dodelila 2002. godine od kada je vodi pan-evropska zajednica nevladinih organizacija koje se bave nasleđem Evropa nostra.

Ona promoviše primere izuzetnih praksi vezanih za konzervaciju nasleđa, istraživanja, upravljanje, volontiranje, obrazovanje i komunikaciju.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: