Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:48, 24. 8. 2016.

| Kultura

Učesnici iz regiona na Letnjoj školi muzike u Leskovcu

Autor:J. V.Izvor:Južne vesti
Strings-LKC.jpg
Tokom škole održano 5 koncerata polaznika i profesora; foto: Leskovački kulturni centar

Letnja škola muzike "Strings" za violinu, violu, violončelo, kontrabas, gitaru i kamernu muziku ove godine je okupila 45 đaka i studenata iz Srbije, Slovenije i Crne Gore.

Četvrta škola je završena 20. avgusta dodelom diploma polaznicima i koncertom Omladinskog kamernog orkestra "Strings" u Leskovačkom kulturnom centru. Nastupom učenika pokazalo se do kojih se razmera stiglo od 2013, kada je na njoj bilo 12 polaznika i tri profesora za tri instrumenta.

U Leskovcu je sviranje violončela usavršavala 15-godišnja Sara Čano iz Slovenije, inače studentkinja Konzervatorijuma za muziku i balet u Ljubljani. Na završnom koncertu nastupila je kao solo čelista.

Orkestar je lepo svirao, a publika je bila odlična. Ja ovde dolazim već drugi put zbog profesora Dragana Đorđevića. On mi predstavlja muziku, govori detalje koji su bitni za dobar zvuk i ja to cenim - kaže Sara.

Strings Škola za violinu, violu, violončelo, kontrabas, gitaru i kamernu muziku; foto: Leskovački kulturni centarJedan od predavača na kursu, profesor na Fakultetu umetnosti u Nišu i solo kontrabasista Beogradske filharmonije, Ljubinko Lazić kaže da ova škola liči na poznati svetski festival "Vagnerovi dani" u Bajrojtu na kome je radio.

Sve me ovo malo podseća na taj festival u blizini Minhena. Ima puno mladih ljudi i sve ih vodi jedna ista želja, ista misao, entuzijazam. Svi vredno rade, sad - da li je to u Bajrojtu u Bavarskoj ili u Leskovcu u južnoj Srbiji, nije važno, zato što muzika ne poznaje granice - kaže Lazić.

Časove je držao i Panta Veličković, profesor Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu i Škole za muzičke talente u Ćupriji. Kaže da ova škola prerasta u nešto korisno za grad, zemlju i za obrazovanje mladih.

Imate ovde mnogo dece iz malih sredina koja nemaju ni orkestar, nikada nisu ni videli orkestar, zato je meni najveće zadovoljstvo bilo da gledam svoje đake viole kako sviraju zajedno sa učenicima violine, čela i kontrabasa - naglašava poznati muzičar.

Profesor Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu i umetnički direktor Škole za muzičke talente u Ćupriji čelista Dragan Dorđević kaže da je ove godine najdragocenije bilo formiranje Omladinskog kamernog orkestra "Strings" čijim je koncertom završena letnja škola.

U ovogodišnjoj školi "Strings" predavači su bili i profesori Fakulteta umetnosti u Nišu Jovan Bogosavljević, violina, i Miloš Janjić, gitara, zatim Boža Saramandić, violončelo, profesor Škole za muzičke talente u Ćupriji, Dušan Stojanović, gitara, profesor u muzičkoj školi u Lendavi u Sloveniji i Damjan Saramandić, violončelo, apsolvent master studija na Visokoj školi za muziku i teatar u Hanoveru u Nemačkoj.

Na ovogodišnjem "Strings"-u održano je pet koncerata profesora i polaznika, radionice o čuvanju i održavanju instrumenata Borisa Batalovića, diplomca Akademije za izgradnju violina u Kremoni u Italiji i izložba fotografija danskog umetnika Nikolaja Lunda. 

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: