Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:49, 8. 7. 2011.

| Kultura

Uskoro snimanje filma "Konstantinovo raskršće"

Autor:Jelena Cvetković i Ljubica StojanovićIzvor:Južne vesti
nis, konstantinovo raskrsce

NIŠ - Uskoro bi trebalo da počne snimanje filma "Konstantinovo raskršće" nakon dve godine od objavljivanja istoimene knjige Dejana Stojiljkovića.

Kako je sam autor knjige Dejan Stoiljković rekao, dogovori su u toku i trebalo bi krajem jula da predstavnici Grada Niša potpiše sporazum sa producentskim kućama, pa tada i da budu poznati svi detalji snimanja.

- Kako je ranije bilo reči, Đorđe Milosavljević bi trebalo da adaptira delo za scenario filma, a reditelj bi trebalo da bude Miroslav Lekić, koji je režirao filmove "Nož", "Lavirint" i "Bolje od bekstva". Dobili smo pozitivan odgovor od predstavnika Grada Niša da će podržati projekat - rekao je Stoiljković.

Miroslav Lekić je pored pomenutih filmova režirao i popularne serije "Otvorena vrata", "Ulica lipa", "Gore dole" i "Sva ta ravnica". Produkciju za ovu poslednju u nizu je radila kuća Dejana Lutkića "NS prodakšn", koja bi trebalo da uradi produkciju i za film "Konstantino raskršće".

Pored ove kuće, najavljeno je da će produkciju raditi i "Drina film" i niška "Master sekjuriti", a možda se u koprodukciju uključi i jedna kuća iz inostranstva.

- Predsednik Odbora za organizovanje proslave godišnjice potpisivanja "Milanskog edikta" Dragan Milošević je uspostavio kontakte sa predstavnicima producentskih kuća i on je idejni tvorac svega ovoga. Film bi trebalo da bude prikazan u okvru proslave 1.700 godina od Milanskog edikta - rekao je Dejan Stoijlković.

Želja pisca je da film bude sniman u rodnom gradu cara Konstantina Nišu i da učestvuju i niški glumci.

- Više i nema autentičnih lokacija u Nišu jer je socijalistička vlast izgrađivala "Kalču" i druge objekte. Želeo bih da bude snimano u Nišu i da se naprave kulise, kao što je bilo u slučaju snimanja filma "Zona Zamfirova". Takođe, voleo bih da deo glumačke ekipe bude iz Niša - dodao je Stoiljković.

Dejan Stoiljković trenutno radi na novom romanu "Duge noći i crne zastave", a odlomak možete da pročitate u kolumni ovog pisca.

Roman "Konstantinovo raskršće"

Radnja romana smeštena je pre kraju Drugog svetskog rata u okupiranoj Srbiji. Nacisti tragaju za velikom tajnom Konstantina Velikog, koja može da promeni tok rata.

Prema staroj legendi, klinovi kojima je Isus bio prikovan za krst nestali su nakon Njegovog vaskrsenja. Jedan je umetnut kao deo u kruni koja je vekovima krasila glave vladara, drugi je stavljen na vrh koplja kojem je Gospod bio proboden na raspeću, a treći je pretopljen u sečivo mača... Legenda kaže da će onaj koji bude imao u posedu ove tri svete stvari zavladati svetom. Ista legenda kaže da se treća sveta relikvija nalazi na Balkanu, na jugu zemlje koju potresa građanski rat, u gradu gde je rođen prvi rimski imperator koji je poverovao u snagu Krsta.

"Konstantinovo raskršće" je dve godine na listi je najčitanijih knjiga, a doživeo je čak 15 izdanja.

Preveden je na engleski i ruski, a u planu su i izdanja na još nekoliko jezika.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Gamer

    09:50 // 10. 7. 2011.

    Mrzim da zvucim negativno, ali citam fantastiku od svoje 13te godine i moram da napomenem da Konstantinovo Raskršće... i nema bas dobru pricu >.> Da, zanimljivo je procitati knjigu koja je smestena u moj rodni grad i grad u kome zivim, ali prica je nepovezana i nezanimljiva. Jedini originalni element u celoj prici je to sto je autor poistovetio vampire i vukodlake, i to je otprilike to : /

    • mile

      11:23 // 10. 7. 2011.

      bas seruckas.. i da je istina sta si postigo ovim komentarom? razmisli kakav si covek

    • Milan petrovic

      03:33 // 12. 7. 2011.

      gamer bas si jadan

  • Grozda

    16:15 // 8. 7. 2011.

    Neka je sa srećom prijatelju!
    Krajnje je vreme da Oskar stigne i u naš grad! ;)

  • Milan petrovic

    14:59 // 8. 7. 2011.

    Odlicna vest! samo napred ..

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: