Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:14, 31. 10. 2015.

| Kultura

Vladan Matijević dobitnik nagrade "Stevan Sremac"

Autor:J. C.Izvor:Južne vesti
vladan matijevic
Matijević dobitnik više značajnih književnih priznanja; foto: www.nbpi.org.rs

Nagrada "Stevan Sremac", koja se dodeljuje za najbolju proznu knjigu na srpskom jeziku u prošloj godini, pripala je Vladanu Matijeviću za zbirku priča “Pristaništa” u izdanju “Agore”, saopštio je žiri.

Priče iz ove zbirke Matijevića odlikuju se, navodi se u obrazloženju žirija, “crnim humorom, groteskom i karnevalizacijom pomoću kojih autor otkriva tragiku svakodnevice, ali i pronalazi snagu da joj se nasmeje”.

Većina priča su ispovesti junaka od kojih je savremeni svet stvorio marginalce u duhovnom i(li) socijalnom smislu; u njima su registrovane značajne društvene promene koje je doneo novi poredak, a koje negativno utiču na sve segmente života običnih ljudi, iscrpljenih i poraženih, ekonomski i duhovno - stoji u obrazloženju.

knjiga pristanista Zbirka najbolja, prema odluci žirija, među više od 100 knjigaŽiri ističe da zbirka “Pristaništa” potvrđuje da je Vladan Matijević “stvaralac koji se razlikuje iz knjige u knjigu, iz priče u priču”.

Odluka o ovogodišnjem laureatu doneta je jednoglasno, a žiri koji su činili Slađana Ilić, Vesna Trijić i Zoran Pešić Sigma, razmatrao je preko 100 romana i zbirki priča.

U uži izbor za nagradu ušle su, saopštio je žiri, knjige “Trudovi” Krste Popovskog, “Jedro nade” Nikole Malovića, “Banatorijum” Uglješe Šajtinca, “Kainov ožiljak” Vladimira Kecmanovića i Dejana Stojiljkovića, “Prvaci sveta” Slavoljuba Stankovića, “Po sećanju se hoda kao po mesečini” Vesne Kapor i “Jeres nominalizma” Muharema Bazdulja.

Nagradu „Stevan Sremac“ dodeljuje Grad Niš, a finansiraju Grad Niš i Ministarstvo kulture i informisanja republike Srbije. Biće uručena na “Danima Stevana Sremca“.


O laureatu

Vladan Matijević rođen je 1962. godine u Čačku. Počeo je sa pisanjem poezije, a 1991. objavljuje zbirku pesama “Ne remeteći rasulo”. Ubrzo počinje da piše i prozu.

Do danas je objavio11 knjiga. Dobitnik je više značajnih nagrada u Srbiji, poput Andrićeve nagrade  2000. godine za knjigu priča “Prilično mrtvi” i Ninove nagrade kritike za najbolji roman 2003. godine. Za roman “Vrlo malo svetlosti” dobio je tri nagrade - “Meša Selimović”, “Borislav Stanković” i “Isidora Sekulić”.
 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: