Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:17, 27. 10. 2011.

| Kultura

Vuletu Žuriću nagrada "Stevan Sremac"

Autor:Lj.S.Izvor:Južne vesti
vule zuric
Vule Žurić; foto: Laguna

Vule Žurić je dobitnik nagrade "Stevan Sremac" za najbolju knjigu objavljenu u prošloj godini za prvi partizanski krimić "Nedelja pacova" u izdanju beogradske "Lagune", saopšteno je u Niškom kulturnom centru.

Nagrada Niškog kulturnog centra se dodeljuje osmi put, a žiri je bio u sastavu prof. dr Goran Maksimović, Jasmina Vrbavac i Milovan Marčetić.

U saopštenju žirija se navodi da je "narativni zaplet 'Nedelje pacova', koju je autor Vule Žurić u podnaslovu žanrovski definisao kao prvi partizanski krimić, zasnovan na grotesknoj interpretaciji glasovitog istorijskog događaja iz poslednje nedelje novembra 1943. godine, kada je rođena Titova avnojevska Jugoslavija."

Roman ima sedam poglavlja, koja prikazuju sedam dana događanja istorije u Jajcu (od 23. do 29. novembra), a na sceni zaodeveni u različite komične maske defiluju brojni junaci naše dvadesetovekovne istorije i literature: od Josipa Broza, Koče Popovića, Oskara Daviča, Slobodana Penezića Krcuna i Vladimira Dedijera, Skendera Kulenovića, Vladimira Nazora i Branka Đopića, do stranih misionara, poput Randolfa Čerčila, ali i književnih junaka poznatih iz školske lektire, kao što su Ćopićevi partizanski mitraljesci Nikoletina Bursać i njegov pomoćnik Jovica Jež.

Vule Žurić će primiti nagradu tokom "Dana Stevana Sremca" u Nišu 10. i 11. novembra.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: